неделя, 1 май 2011 г.

Няколко думи преди старта

Още от началото на миналия век в световен мащаб се наблюдава един особено засилен интерес към това, което най-общо би могло да бъде наречено „окултно познание”. Или казано с по-прости думи магиите, гадателските техники, изработването на амулети и талисмани, а понякога дори обредите на религиозни системи, различни от общоприетите. Но защо хората, дори сега, в този толкова модерен и динамичен научен свят, все повече и повече се вълнуват от окултното. Причината е наличието на една силно осезаема празнина, която зейва между повечето официални религии и стремежът на човека за знания отвъд нормите и познатото, нуждата му от близост с природата и необяснимото му преклонение пред нея, запазило се с хилядолетия. В момента окултизма е повлиян най-силно, освен от древните езически традиции, от няколко групи (ордени, традиции), които биват създадени и утвърдени през миналия век. Още в края на 19 в се основава Херметичният Орден на Златната Зора, магически орден, който дава основата на огромна част от окултните течения. До голяма степен вдъхновен от Златната зора, небезизвестният Алистър Кроули създава собствен магически орден в началото на 20ти век. През 1950 година Джералд Гарднър създава и утвърждава Уика, която към днешна дата е най-разпространеният вид езичество в света. Много показателен е факта, че съвсем наскоро, през 2010 година, друидите в Англия законно регистрираха религията си.

Забелязала съм, че в повечето публикации на тази тема – книги, интернет страници, форуми и т.н. – характеристиките и историята на окултизма извън границите на България са доста детайлно обяснени, но много рядко, само с няколко добре познати изключения, се говори за окултизъм или магически традиции в самата България. Странно е, защото почти на всеки от нас е бил лят куршум или пък е присъствал на кукерски игри, всеки е плел мартеница и почти всеки има някакъв талисман или амулет, с който не се разделя. Голяма част от хората са посещавали и все още посещават гадатели и ясновидци, а съвсем не са малко и тези, които си плащат за направа на магия. Българинът, благодарение на редица исторически и културни предпоставки, е силно суеверен и вярващ човек, подчертавам вярващ, не религиозен. Въпреки всичко това младите хора, а и не само те, подтикнати от гореспоменатият порив към окултното се ориентират не към родните, а към западните традиции. Това е така, защото в съзнанието им се е загнездила погрешната идея, че и баячката и билкарката са просто селянки (или дори прости селянки), а всичко от село младите хора възприемат като лишено от смисъл, безполезно, дори глупаво.

Аз се занимавам с окултизъм от около 10 години. Интересите ми са насочени главно към българската народна традиция, употребата на билки, различните техники за гадания, но също така съм запозната с голяма част от западните традиции и различните митологични системи. Причините, поради които се реших да сътворя този блог, са няколко:

1. От години се занимавам с това да обяснявам, да показвам, и да съветвам тези, които тепърва започват да вървят по вълнуващият окултен път. Дойде ми на ум, че мога просто да събера всичко на едно място, където дори тези, които нямат връзка с мен, биха могли да го намерят. Бихте попитали защо? Защото знам колко е трудно всяко начало, а още по-ясно ми е колко е трудно е да си начинаещ окултист, ето защо просто помагам на тези, които са там, където съм била преди време и аз.

2. Омръзнало ми е от сайтове по темата с безполезна информация, преписана дословно от книги информация, или такава, която е „уникална, действаща, могъща”…и разбира се „платена”. Така нареченото „тайно познание” в една огромна част вече съвсем не е чак толкова тайно. Гореспоменатите сайтове предлагат информация, която е достъпна не само в специализираната литература или фолклорните проучвания, но може да бъде намерена съвсем спокойно и в интернет, стига да бъде правилно потърсена. В крайна сметка, при положение, че допреди по-малко от сто години дори собствените ни баби са знаели какви любовни билки да ползват, не е редно сега да се иска пари за същите тези билки.

3. Въпреки многото форуми и сайтове, които се появиха на български, съм забелязала, че липсват описанията на това как и какво трябва да направим, как и какво можем сами да изработим, и изобщо всякаква подобна практическа информация. Забелязала съм също, че повечето хора възприемат форумите като недружелюбно място, където някакви велики „магове” само правят забележки за всичко и на всеки. До някъде това, за съжаление, е истина.

4. В тези гореспоменати форуми и сайтове, магията се разглежда като велико тайнство, за велики магьосници. Мисля, че е редно да се обърне внимание и на една малко по-сериозна страна на магията, а именно – от къде идва, защо в този вид, и т.н. Не можем да имаме претенции да се занимаваме с нещо, което не познаваме истински!

Няма да казвам какво ще се опитам да направя, нито какво можете да очаквате от мен тук, който се вълнува може да остане, за да види. Колкото до тези, на които им е противна идеята за окултизъм и магия, ще ги помоля да затворят вратата след себе си, в крайна сметка човек не ходи там, където му е неприятно.
А за вас, които имате желание да научите нещо повече за окултното, да се запознаете с различни магически обичаи, да разберете какво можете сами да правите – заповядайте!

9 коментара:

  1. От скоро започнах да се инетересувам от уика,лечителство, билки и т.н и четох доста неща от форуми и някой книги, но доста от тях не ми бяха ясни, а тук всичко е много добре формулиране и доста от темите,които ме интересуваха ги намерих.Блогът е супер ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изключително се радвам, че The Occult Room ви харесва! Ако има нещо неясно или искате да публикувам материал върху нещо конкретно - не се притеснявайте да пишете! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много Ви моля, обяснете ми как бих могла да си направя амулет сама, препоръчано ми е с перце от птичка. Благодаря Ви предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам представа за какво и е необходим този амулет, така че няма как да ви кажа как се прави. Пишете ми на e-mail-а с повече подробности.

      Изтриване
    2. как е emaila Ви за да Ви пиша?

      Изтриване
  4. На кой e- mail адрес да ви опиша подробно за въпросният амулет с перце от птичка?

    ОтговорИзтриване
  5. На посоченият в дясно - cath@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  6. Написах Ви писмо на посочената от вас електронна поща, но съвет не получих, затруднявам ли Ви?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди да ви отговоря, ще трябва да ви прочета писмото, а повярвайте ми не живея само за да си проверявам пощата. :)

      Изтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.