петък, 28 август 2015 г.

Наско - човекът зад срещите в Пловдив

Да си призная не си спомням точно кога и как се запознах с Атанас. Пловдив има тази особеност да събира хората неусетно - дали в някоя жежка лятна вечер, или пък на чаша топъл коняк в ъгъла на някое заведение през зимата няма особено значение. Важното е, че Наско е човекът, който стои зад редовните таро срещи в Пловдив, които започнаха като на шега, а вече 5 години събират почитателите на таро под тепетата, а и не само. Подобно постижение, според мен, е по-скоро завидно, тъй като не знам за друга подобна инициатива, която да се радва на успех толкова дълго време.

Наско е завършил Психология в Пловдивския университет и това няма как да ви убегне, ако започнете разговор с него. Неговата доброжелателност е пословична и често ще го видите да се опитва да разяснява принципите на аналитичната психология, да се опитва да разтълкува човекът зад личността на окултиста Алистър Кроули, и дори да ви помага да разпознаете вашето собствено несъзнавано, като през цялото това време той не престава да търси и отговорите за своята същност. Изобщо задаването на въпроси сякаш му е основното занимание, което умело съчетава с необичайното си чувство за хумор. Според мен именно това е едно от нещата, които го привличат в картите таро - въпросите, отговорите, несъзнаваното и не на последно място удоволствието да се забавляваш с всичко това.

- Как се зароди идеята за таро срещите?

През лятото на 2011 г. с един приятел организирахме музикални вечери с основна gothic тематика. На втората подобна вечер ми хрумна, че може да направим нещо по-специално, а именно да гледаме на гостите, тъй като установих, че имам достатъчно познати, които гледат на карти таро, сред които бе и Ина Гатева, която бе и дългогодишен съорганизатор на срещите. Това продължи още 3-4 вечери, но имаше много хора, които не харесваха музиката, а се интересуваха от картите. Така на 4-ти декември 2011 в тогавашната Veda House Пловдив се организира първата таро среща.

- Какви хора идват на тях?

Не знам как да отговоря. Разбира се, повечето хора, които идват, се интересуват от езотерика по един или друг начин.  Интересно е, че процентът на хора, работещи с карти, е по-нисък от тези, които не работят с тях, а само са им интересни. Имало е срещи, на които само двама човека разбират от картите, а останалите 10-15 човека са дошли от интерес и с желанието да научат нещо ново. Имаме постоянни посетители, такива, минаващи по веднъж, или 2-3 пъти в годината, понякога имаме „гости” от София, Варна, дори веднъж от Видин.

- Какво те мотивира да продължаваш да организираш тези събития?

Желанието да се срещам с хора с еднакви интереси, да имаме място, където можем да обсъдим това, което ни вълнува. Често най-интересното за мен на срещите е след като сме изчерпали темите на вечерта, много от хората са си тръгнали и започва свободният разговор на всякакви теми. Това те кара винаги да искаш още и още, а когато е структурирано си сигурен, че в определен час и определен ден от месеца ще намериш това общуване.


- Вече редовно се организират и срещи на тема Сънища, имаше среща за обсъждане на Вълшебните приказки, а се говори за нови срещи на тема Астрология и Руни. Какво те провокира да разнообразяваш тематиката?

На 24.09. се очаква да е първата среща на тема астрология, ще видим как ще прочете това, но всички са развълнувани. Всъщност досега не сме правили конкретно такива срещи, тъй като има достатъчно из цялата страна – астрологията е много добре застъпена, а и нямахме достатъчно хора, добре познаващи астрологията доскоро. Но наскоро се появи едно момиче, което прояви желание да ръководи такава група. Фокусът ще бъде поставен върху работата с индивидуални натални карти на едно чисто приятелско, непрофесионално ниво, няма да е толкова лекционно. За срещата на тема руни очаквам да ми кажат кога желаят разбиращите. Аз не съм запознат с метода.
Срещите за сънища и вълшебни приказки са начини да се докоснем по-добре до нас самите и до българското (обсъждаме само български приказки). При избора на двете теми съм следвал работата на Карл Юнг, който изследва интензивно сънища и приказки, но в самите срещи няма нищо теоретично, хората споделят свои сънища или обсъждаме предварително зададена приказка. За зимата сигурно ще има срещи на тема „Досиетата на ДС”, за да можем да се свържем и със социалистическото ни минало.

- Наскоро бяха организирани и няколко събирания сред природата. Смяташ ли, че дискусиите извън рутината на града са по-плодотворни?

Имахме няколко събирания на пловдивските тепета и 2 излета над с. Храбрино. Дискусиите не бяха по-плодотворни, всъщност природата доста разсейваше замислите ни, но самите излети бяха много приятни, сплотяващи и имахме възможност да експериментираме с различни методи  с картите, рисуване. Сега планираме едно ходене до Царичина, за да видим дупката там.

- Що се отнася до мистицизма, какви са предимствата и недостатъците на общуването „на живо“?

Смятам, че мистицизмът е абсолютно несъвместим с общуване в група и се надявам всички, идващи на срещата да мислят подобно. Мистичното преживяване е нещо интимно, което трудно може да се сподели. Но пък синхроничните преживявания са често срещани в групата и са особена наслада и повод за размисъл и търсене на скритото. Какво представлява групата и какво получава от нея – за всеки е различно.

- Банален въпрос, но коя е любимата ти таро карта и защо?

Най-много харесвам картата Сласт (Lust) в колодата на Харис-Кроули. Тя е невероятна смес от опиянение, лудост и мистично обединение, с образи, преливащи от християнската традиция в предполагаемата символика на Еонът на Водолея.


- Според теб кои са сънищата, които заслужават най-голямо внимание?

За мен всеки сън е от значение. Сънищата със съдържания с изразена нуминозност така или иначе изпъкват в съзнанието на човек, тъй че е важно той да се обърне към тях със сериозност и необходимото внимание.

- Всеизвестен е интересът ти към живота и делото на Карл Густав Юнг. Какво най-много те впечатлява в неговата личност? 

Полигамията му. Всичко друго би било рационализиране, интелектуално прикриване на истината зад думи като архетип, дух и мандала.

- За финал - какво е общото и кое е различното между картите таро и психоанализата?

Психоанализа по принцип е методът на Зигмунд Фройд. И в двете имаме контакт между специалист и човек, който търси помощ. Можем да кажем, че Фройд разполага с един набор от понятия, които също се обрисуват като образи – Едип, Електра, Сцената на кастрирането (Кулата?). При таро картите се подреждат случайно и човек трябва да интерпретира картите към получилата се ситуация и да следва интуицията си. При психоанализата интерпретаторът се опитва да нагласи индивидуалния случай към изключително бедните образи, с които метода си служи. Юнг веднъж казва, че Фройд е намерил първото си архетипно преживяване – образът на Едип, но то му е било и последното. От тази гледна точка гледането на карти има по-силна евристична стойност, отколкото психоанализата. Но пък един картогледач никога не е минал през лична анализа и рядко се задържа в постоянен контакт с хората, на които гледа. При аналитичната психология на Юнг е различно. Тя може спокойно да се интегрира заедно с използване на карти таро, тъй като признава съществуването на феномена синхроничност.

Всички снимки в статията са любезно предоставени от Атанас

Ако искате да се присъедините към Наско, то можете да го направите във фейсбук - страницата е ТУК, а групата ТУК

4 коментара:

  1. Приятно съм изненадана! Интересно, благодаря, Cath :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Няма защо! Да се надяваме, че примерът на Наско ще е заразителен и ще видим подобни инициативи и на други места.

      Изтриване
    2. В София в края на август имаше таро среща, но никой не ми каза какво се е случило тогава : >.

      Изтриване
    3. Да, действително имаше среща, но аз нямах възможност да присъствам. Ще търсим информация от някой друг. :)

      Изтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.