четвъртък, 26 май 2016 г.

Относно проверката с яйце

Най-популярната статия в The Occult Room за всички времена е "Как да разбера дали имам направена магия?" До известна степен съм учудена от нейния невероятен успех и всеки път повдигам неодобрително вежди, когато видя, че отново е най-четената публикация за деня, седмицата, месеца. От друга страна предплагам, че повечето хора, на даден етап от живота си, са имали някакви съмнения за това, че им е направена магия от някой недоброжелател. Струва ви се, че нямате късмет, вече трето гадже ви зарязва или пък не можете да си намерите половинка, уволнили са ви отново, парите не стигат или пък винаги стъпвате в локви, когато вали. Разбира се, нито една от тези ситуации не означава, че имате направена магия. Това са неща, които се случват на всеки и колкото и да е неприятно трябва да намерите сили и сами да се справите с тях. Действително по-лесно би било да прехвърлим вината за нашите неуспехи на злобния колега, завистливата приятелка или пък онзи съсед, с който се сбихме веднъж пред входа, но истината е, че в повечето случаи се оправдаваме с "магия", когато не искаме да поемем отговорност за постъпките си и последиците от тях.

Дотук с четенето на морал (засега), нека да разгледаме самия обред

Работата е проста - слагате яйце в буркан с вода, който поставяте под леглото си вечер, преди да заспите. На сутринта чуквате яйцето в буркана и гледате резултата.

Дори на пръв поглед се вижда, че практиката е осъвременена. За това подсказва стъкления тбуркан, но също и наличието на легло с празно място под него - нещо, което липсва в традиционната ни култура. Но ако това е съвременна версия, то коя е автентичната? Отговарям веднага с един цитат:

"За уроки се гадае и с яйце. След изговарянето на баилката то се счупва и изсипва в паничка с вода и според състоянието му се гадае за болестта. Ако от него се издигат "жици като конци, на чийто край има мънички шупли като очички", или ако се замъгли, баячките със сигурност откриват уроките."

Ангел Гоев, "Обредното лечение чрез баене в българската народна медицина",
в "Етнографски проблеми на народната духовна култура",
София, 1989, с. 134

От това сведение виждаме, че тази практика е насочена към установяване на уроки. Разбира се, не е изключено подобна практика да е била изпълнявана и с цел установяване на магия. Но важното в случая са две неща. Първо това е наличието на "баилка", т.е. съпровождащ действията текст, който е неразделна част от обреда. И второ, но най-важно - действието не се извършва от засегнатия човек, а от баячка - човек запознат с това, което извършва.

Ето защо не мога да кажа, че подкрепям споделената преди 5 години практика с яйцето и буркана, въпреки че по онова време я смятах за напълно приемлива.

И ето, виждате, че въпреки че съм допуснала грешка, то се опитвам да поема отговорност за действията си. В много случаи това е най-добрият вариант.

Мислете критично!

4 коментара:

  1. Едно от нещата, заради които те чета, е последният ти абзац. Браво! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Еми, което си е така - така си е! Много по-срамно е човек да твърди, че винаги е бил на сегашното си ниво, отколкото да се усмихне към миналото и да си признае, че също както всички останали и той се учи с времето.

      Изтриване
  2. Здравейте, много е важно за нас да разберем дали на съпругата ми е направено нещо. Магия или въобще нещо, преди да отидем при баба която гледа. Какво ще пречи да пробваме със яйце да видим какво ще покаже ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При положение, че ще ходите при гледачка, не виждам защо трябва да извършвате и проверката с яйце. Ако смятате, че жената има определена дарба, то тя ще ви свърши повече работа, отколкото тази проверка. :)

      Изтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.