понеделник, 9 януари 2012 г.

"Вещици от бъдещето"


Малко са книгите, посветени на вещерството, които са преведени на български език. Още по-малко са тези, които са се превърнали едва ли не в колекционерска рядкост, но една от тези книги, и вероятно най-популярната, е "Вещици от бъдещето" на Дорийн Валиенте.
Преиздавана многократно на запад, заради огромният интерес към нея, тази книга обаче нямаше този шанс в България. Изданието, което аз притежавам, и което закупих преди около 10 години от някаква съмнителна сергийка в София, е от 1998 година. Не мисля, че след това книгата е била преиздавана тук. Ето защо тя е толкова ценна и толкова рядка, че се е превърнала едва ли не в мит сред занимаващите се с окултизъм.

Разбира се, огромна роля за интереса, който предизвиква играе и съдържанието на "Вещици от бъдещето". Трябва да се отбележи, че книгата все пак е издадена на запад през 1978 година, по времет когато вещерството започва своето публично развитие там. Стилът на Дорийн Валиенте може да бъде твърде досаден и читателя да се изгуби в безкрайното описване на отминали случки, ненавреме вмъкнати спомени и това натрапчиво отклоняване от основната тема. Въпреки това книгата е интересна и аз я препоръчвам на всички, които са решили да се занимават с вещерство и уика, заради познанията, която ще им предостави. Дорийн Валиенте е целяла докато разяснява различни понятия, да включи и своя личен опит в сферата на окултното. Ето защо на моменти читателя получава усещането, че чете енциклопедия на окултизма. Освен за самата себе си, тя пише и за такива имена като Дион Форчън, Алистър Кроули, Джералд Б. Гарднър и др. Друг плюс на книгата е, че съвсем накрая е поместена практична част, озаглавена "Книга на Сенките", в която са изброени няколко ритуала, с които начинаещият да започне.

И тъй като вече живеем в едно доста по-динамично време, в което интернет предоставя невероятната възможност на всеки да получи това, което иска, аз реших да ви направя един подарък за 2012 година. Дигитализирането на редки книги, особено след като издателствата им не функционират, е дейност, на която доста малко българи обръщат внимание, а това не трябва да е така. "Вещици от бъдещето" реално е недостъпна за всички, които биха искали да я прочетат, освен ако не са я закупили преди 10 години. Или ако не я вземат на заем от някой. Но от днес, това се променя! Който иска да изтегли книгата в електронен вариант, може да го направи:
ТУК
Надявам се, подаръкът ми да ви хареса и да ви е от полза!
Успех!

16 коментара:

  1. Страшно много ти благодаря за тази книга.Отдавна исках да я притежаван,но както си и писала в самата статия...голяма рядкост е в днешно време.Много се радвам ,че такъв полезен за мен подарък направи! БЛАГОДАРЯ ОТНОВО

    ОтговорИзтриване
  2. Моля, моля! :) Радвам се, че съм от полза!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за тази книга!!!

    ОтговорИзтриване
  4. За мен книгата беше истински прекрасен новогодишен подарък! Хубаво е да знаеш, че не си сама :)Желая Ви много добра 2013 година!И благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, за съжаление линка който е на книгата за сваляне вече не е безплатен и се заплаща, за да може да се сваля нещо от този сайт... Ще можеш ли да я качиш някъде примерно в dox.bg или 4shared? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за информацията, пробвайте отново - линкът вече е към dox. :)

      Изтриване
  6. Благодаря, Cath, за готовността да споделиш, за отделеното време и за положения труд да сканираш /което си е доста/, и "качиш" файла!

    ОтговорИзтриване
  7. Blagodarja Cath :) mnogo sum ljubopitna da ja procheta! A kak da se spravjam s postojannite sunista na letene..?!! Mnogo e nepriatno/frustrirasto kato se subudich i se ozovech vuv realnostta... ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Няма какво да се справяш - свикваш да летиш насън и това е! И аз преди години много сънувах, че летя. В интерес на истината не съм се интересувала по какъв начин се интерпретира... Може да се поразровиш, ако ти е интересно. :)

      Изтриване
  8. Знаете ли дали мога да намеря на български "An ABC of Witchcraft" на Валиенте? Или други нейни книги?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,

      не мисля че други книги на Д. Валиенте, освен тази, са били издавани на български език.

      Изтриване
    2. Потвърдено, справка в каталога на НБКМ показва, че това е единствената книга на Валиенте, издавана в България.
      Благодаря много за нея :)

      Изтриване
  9. Много благодаря за книгата! Сигурна съм, че тази година от здраве и от пари няма да се отървеш поради безбройните вещерски благословии, които ще отнесеш заради този подарък. :)))

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.