сряда, 2 май 2012 г.

Подредба на Хеката или "Триединна пътека"

За да разнообразя малко характера на публикациите и едновременно с това да не се отдалечавам от тематиката, свързана с богинята Хеката, съм решила да ви предоставя една доста интересна таро подредба. Ако погледнете по-надолу ще забележите, че подредбата има три основни "направления", от където и името "Триединна пътека". Именно това е и причината да се свързва с тройният образ на богинята Хеката, олицетворяващ нейната власт над трите свята - Земя, Море и Небе, както и покровителството й над тройните кръстопътища.


Значение на позициите:



1. Това е сигнификаторът. Прегледайте колодата и изберете картата, която смятате, че може да олицетворява вас или ситуацията, в която сте в момента. Тя може да отразява вашите чувства през този ден или просто да ви привлича без да знаете защо, а може дори само картинката да ви привлече вниманието. Ако принципно предпочитате да изберете сигнификатора на случаен принцип - този път ще трябва да се въздържите и сами да изберете тази карта.


2. Разбъркайте колодата както обикновено и изтеглете една карта. Поставете я с лицето нагоре до първата. Тази карта също олицетворява вас или ситуацията, в която сте изпаднали, с тази разлика, че това е картата, която Боговете/Висшите сили ви отреждат. Ще трябва да се съсредоточите върху тези две карти, да откриете техните разлики и прилики, но също така да ги разгледате като едно цяло.



След това наредете картите с лице надолу, както е показано на схемата горе.

Има няколко начини да се интерпретира тази подредба, които могат да се използват наведнъж или поотделно:

- Всяка "пътека" може да представлява избор, път, който е открит за вас. 

- Всяка "пътека" може да представлява и един от световете, над които Хеката има власт - Земя, Море и Небе. Пътеката на Морето (карти 4-16) олицетворява скритото, заровеният в подсъзнанието аспект на ситуацията, това, което ви казват вашите сънища. Пътеката на Земята (карти 3-15) показва конкретните тук и сега, здравето, фактите, свързани със ситуацията. А пътеката на Небето (карти 5-17) олицетворява вашите надежди и мисли, свързани със ситуацията.


В оригиналният текст на тази подредба е предложен и вариант, в който всяка "пътека" олицетворява по едно от трите проявления на Хеката - девица, майка и старица. Това обаче е един образ на богинята, който е наложен в съвремието, докато всъщност тя никога не е била представяна по този начин, дори напротив - лицата на Хеката са винаги образ на една и съща жена с неопределена възраст. Ето защо не съм поместила и тази интерпретация, но тези, които се интересуват от нея могат да я намерят на посоченият по-долу линк.

Обърнете всяка карта с лице нагоре, една по една, като започвате от най-вътрешните към най-външните.

Първата карта във всяка "пътека" представлява изборът или самият път.

Втората е коренът, основата, представляваща вашите мотиви, скрити и известни, поради които бихте или не бихте искали да изберете този път. С други думи -  за и против поемането по този път.

Третата карта представлява нещата, с които ще трябва да се сблъскате по този път, фактите и вашите чувства; това с което си имате работа, проблемът.

Четвъртата е план, някакъв съвет, вашите съзнателни задачи, какво можете да направите по въпроса.

Петата карта е неочакваното, подаръците от шеговитите Богове/Висши сили: дарове, странни обстоятелства, неща намерени край самия път.



Както виждате подредбата е повече от интересна, и заслужава особено внимание и концентрация. Съжалявам, че ще разочаровам някои от вас, но тя определено не е подходяща за начинаещи.


Успех!


Източник:
Hekate spread or the Triune Path.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.