неделя, 9 юни 2013 г.

Обредно почитане на Светлоносеца и Майката на богове и хора


През годините Тракийско общество "Трескейа" успяха да създадат една доста устойчива традиция в отбелязването на Лятното слънцестоене в пределите на Тракийски култов център "Старосел". Както всяка година и през тази празникът ще протече в рамките на два дни - събота (22.06.) и неделя (23.06.). Ако не сте присъствали на техен обред до този момент, то сега ви се открива идеална възможност да го направите.

В програмата за събота е предвидено всеки присъстващ да се включи в подготовката за обреда - изплитането на венци и подреждането на олтарното огнище. Освен това всеки ще бъде ритуално измит и при желание ще получи благословия от жреца и жриците на "Трескейа". Преди започването на обреда, неговото значение и цел ще бъдат разяснени, а самия обред ще започне в 21 ч. след факелно шествие от Четиньова могила.

Неделята, или по-скоро ранната неделна утрин, е посветена на традиционното бране на билки, за които се вярва, че през този период са особено лековити. Всеки ще има възможност да се включи и в изплитането на билков венец, през който събралите се да се проврат за здраве през идната година.


Това е само кратък анонс на това, което ще се случи на 22-23.06. в Тракийски култов център "Старосел" - Четиньова могила. Подробна програма, както и още информация, можете да прочетете на страницата на събитието във фейсбук - ТУК.

Не пропускайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.