неделя, 13 октомври 2013 г.

Разкрийте своята "сянка" с Таро

Забелязала съм, че повечето хора са склонни да възприемат Таро само като гадателски метод, като по този начин пренебрегват може би най-важната страна на картите, а именно безценната помощ, която те оказват при стремежа ни да опознаем себе си. Да си призная за мен именно в това е огромната сила на Таро и дори гаданията, които правим за ежедневни проблеми, също трябва да бъдат пречупвани през призмата на себепознанието. Така например човек може да научи много за себе си, ако дори само проследи какви въпроси са го вълнували. Уверявам ви, че по този начин не само ще се преоткриете неочаквани страни на своето съзнание, но и ще обогатите познанията си по Таро.

Устремени по нелекия път към себе си, и съвсем в тематиката на мрачния октомври, днес ще разгледаме една подредба, която цели да ви помогне да откриете своята "сянка". Тук, за радост на някои от моите читатели, отново смесваме психологията с таро. В аналитичната психология под "сянка" се разбира един от трите най-разпознаваеми архетипа, заедно с Анима/Анимус и персоната. Може да се каже, че "сянката" е проекция на нашата "тъмна страна", на нашето алтер его.

Според К.Г.Юнг нашата "сянка" може да се прояви по три начина:

1. Вътрешно, символично - например в сън
2. Външно - когато я проектираме върху другите, като несъзнателен начин да се предпазим, защитен механизъм. Проекцията създава свят, в който виждаме своята "сянка" да принадлежи на някой друг, но не и на нас, т.е. ние проектираме върху него това, което не харесваме в себе си. Ето защо трябва да осъзнаваме добре собствените си реакции спрямо другите, защото те казват много повече за нас самите, отколкото си мислим.
3. Нашата "сянка" има емоционална природа и може да се прояви и в нашето поведение без самите ние да го осъзнаваме - когато действаме инстинктивно, когато плачем, когато сме ядосани или когато сме уплашени.

Не трябва обаче да се приема, че "сянката" е нещо изцяло негативно, изцяло "тъмно". Тя може да бъде креативната част от вашето съзнание или да крие способности, които до този момент са ви липсвали - увереност, сила, находчивост.

Има много ползи от това човек да открие и опознае своята "сянка" и картите Таро могат да помогнат значително в тази нелека задача.

Подредбата е подходяща за напреднали в занятията си с картите, тъй като изисква не само много добро познаване на символния им език, но и значително развито умение да се разчитат правилно връзките между отделните позиции.


Значение на позициите:

1 - Каква е моята Светла страна? - тази част от моето съзнание, която ми е известна и позната
2 - Каква е моята Сянка? - скритата, подтиснатата страна на съзнанието ми
3, 4, 5 - Как мога да обединя моята Сянка с моята Светла страна?

Карл Густав Юнг
(1875 - 1961)





"Всеки носи сянка", пише Юнг, "и колкото по-малко тя се въплъщава в съзнателния живот, толкова по-тъмна и плътна е тя."







Източници:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.