сряда, 3 септември 2014 г.

Архивни снимки в сайта на ДАА

Е, тази невероятна снимка не е архивна, но просто трябваше да я споделя
снимка: "PEOPLE AS BELLS - 11 photographs from Ivo Christov " - © 2008
Вчера попаднах на нещо много интересно, което реших че няма да споделя просто като линк във фейсбук страницата на блог-а, а ще отделя време и ще съчиня два три реда, за да заприлича на истинска публикация. Всички, които са се задържали тук поне за няколко месеца, са запознати с моята безгранична любов към българската традиционна култура и особено към нейните вълнуващи магически обреди. Всяка информация в тази насока е особено ценна, тъй като ми се струва, че в интернет има особен дефицит на адекватни сведения за обичаите от нашето минало. В най-добрия случай ще попаднете на една добре оформена популярна медийна публикация, която да очертае в основни линии (и често с много неточности) някой също така популярен празник. Що се отнася до снимковия материал положението е повече от трагично.

Ето защо бях особено щастлива да науча, че Държавна Агенция Архиви (ДАА) е започнала не само да дигитализира своите архивни фото-фондове, но и да ги качва в интернет. Веднага се засилих към сайта им:


Там с още по-голяма радост установих, че към снимките има и пространна информация, а търсенето с ключови думи е напълно възможно! За съжаление няма вариант снимките да се запазят, но ... по-добре от нищо. Предполагам доста от вас ще се озадачат на моята пресилена радост от това, че някакви стари снимки са качени в интернет. На нито една от тях няма да видите магьосници, които извършват тайни ритуали. Но ако се разровите малко повече и започнете да се вглеждате малко повече, ще видите лица, образи и неща от традиционната българска реалност, които ще разпалят вашето любопитство.

Опитайте се да потърсите - "лазарки", за да видите колко много момичета са минавали през този обред на прехода; "калушари", за да разберете колко отдавна са започнали възстановките на обичаите; "погребение" и "опело", за да видите отношението към смъртта и мъртвите в миналото; "обред", за да намерите следи от магичното в ежедневието на нашите предци. 

Търсете!

2 коментара:

  1. Мисля, че това ще ти хареса също, ако не си попадала:
    http://eap.bl.uk/database/results.a4d?projID=EAP103;r=41

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам го и това. :) Мога да кажа, че дори е по-добро, но е малко трудно търсенето - трябва да се преровят албум по албум нещата.

      Изтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.