понеделник, 8 август 2016 г.

Мнението ми за любовните магии

Няма да е преувеличено, ако кажа, че въпросите за любовни магии са най-многобройните, които получавам. И то в най-различни вариации - дали вярвам в любовните магии; дали одобрявам любовните магии; дали правя любовни магии; колко струват любовните магии, които правя и дали изобщо знам любовни магии. Предполагам повечето от вас вече са наясно, че аз не одобрявам обсебващите любовни магии и ги намирам за интересни почти изцяло само от изследователска гледна точка. Тук искам да разясня точно какво имам предвид.

Любовта, истинската любов не е обект на покупко-продажба. Тя или съществува между двама души, или не. Или се появява между двама души, или не. И ако искате да запалите искрата на любовта, то това се прави със съвсем обикновени методи, които включват известно количество усилия от ваша страна. Извършването на любовна магия от друга страна, дори да породи нещо, то със сигурност няма да е любов в истинския смисъл на думата. Но всъщност много хора това не ги притеснява. Те ми казват: "Не ме интересува дали е реално или не, аз просто искам този човек да бъде с мен, независимо как." Все се опитвам да проумея как това може да бъде истинско желание и какви потребности всъщност би задоволило. Защото това съвсем не е любов, това е егоизъм, извисен на такива висоти, че отстрани изглежда ... гнусно.

Други хора смятат намесата в чуждото съзнание за нещо оправдано, след като "ние имахме чудесна връзка 2 години, и АЗ ЗНАМ, че АЗ съм най-доброто за този човек". И аз отново съм оставена да се чудя откъде е това самочувствие, че само ти знаеш истинските потребности на друг човек. Това също си е егоизъм. Защото, нека бъдем честни, това не са потребностите на другия човек, това са си твоите потребности. И независимо, че някога с някого си бил/а щастлив/а, това не е гаранция, че това щастие може и трябва да продължи вечно.

Третата група хора, които ми пишат във връзка с любовни магии са най-нелепи. "Аз искам този човек, който видях вчера/ който ми се усмихна днес/ с който работя от една седмица/ който има друга жена/мъж и не ме познава изобщо, да бъде влюбен в мен". Нелепи са, защото от една страна искат нещо, което знаят че не могат да имат, а от друга, че искат да го получат по лесния начин (при това сега и веднага) - без да полагат усилия, без да отделят от времето си, без да направят дори опит да се свържат с желания човек по "нормалния" начин. И каква е тази безочлива увереност, че след като ти не си направил и един опит да привлечеш този човек, аз ще тръгна да му правя магия, че да те обича?

И изобщо защо хората търсят, искат и смятат, че се нуждаят от любовна магия,

когато в повечето случаи се нуждаят от истинска любов, от истинско внимание, от истински човешки взаимоотношения. Честно казано смятам, че необходимостта от любовна магия може да е един от основните симптоми на много видове проблеми както в личния живот, така и в собствената психика.

Тук някой би казал, че става въпрос предимно за жени, но всъщност преобладаващата част от тези, които ми пишат са мъже. Защо е тази липса на увереност в собствените способности, очарователност, външен вид? Каква е тази илюзорна представа, че човек има нужда от друг човек, за да бъде завършена личност? И най-вече - как така, ако обичаш някого толкова силно, колкото твърдиш, твоята основна цел в живота ще е да го подчиниш на волята си? Защото любовта не се състои в подчиняването на другия, а по-скоро в укротяването на себе си, в намирането на баланса между "аз" и "ние", но без "аз" да става "ние".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.