сряда, 31 август 2011 г.

Как да си „направим” мълчана вода?


Мълчаната вода е един от основните и съответно най-популярни магически елементи при извършването на различни видове обреди в традиционната българска култура. Употребява се при най-различни поводи: при обичаи, извършвани на определени празници, при лечебни обреди, както и при правене и разваляне на магии. Всъщност в интернет има доста информация по въпроса, за това няма да се спирам конкретно върху това какво точно представлява мълчаната вода и за какво се използва. В тази тема, както бях помолена в един от коментарите на блог-а, ще обясня съвсем накратко как точно се „прави” мълчаната вода.

Нека първо уточним, че в различните райони на България методите и условията за наливане на вода, която да стане мълчана са различни. Но общото между всички тях и най-основно е, че по пътя от дома към чешмата или извора (понякога 3,7 или 9 на брой) и обратно се мълчи – ето защо и самата вода е мълчана. Също така водата не трябва да има досег с човека, за да се запази чиста, за това от нея не се пие и тя не се пипа. На места, за да се подчертае обредната чистота на водата, тя се налива от девствено момиче. Самото наливане се извършва в „потайна доба” – периодът от полунощ до три часа, преди първи петли. Вярва се, че може да се говори едва след като е прекрачен прага на къщата, а в някои райони чак когато съдът с мълчаната вода е поставен до огнището, а върху него е сложена маша, която с апотропейната сила на желязото продължава да пази водата чиста. Обикновено съдът, в който се налива мълчана вода е със широко гърло – менче или гърне.

Следвайки тези инструкции, лесно можете да се „набавите” мълчана вода, дори и да живеете в град, все пак всеки град има поне една чешма.

Успех!

П.П. Върти ми се в главата една идея – защо всеки от вас не попита по-възрастните си роднини за мълчаната вода? Споделяйки информацията после, ще можем всички да добием една по-ясна представа за нея!

9 коментара:

  1. Чела съм, че не само мълчаливото носене прави водата мълчана, но например да се остави една нощ (може би в специален ден) навън, на открито, под небето също я прави такава - Мълчана вода. Например при празника Водици, когато в полунощ на 5 януари се пълни съд с вода и се нарича.

    ОтговорИзтриване
  2. Възможно е, но при всички положения самият епитет "мълчана" предполага "приготвянето" й да е обвързано с обредно мълчание. Ето защо водата, която се оставя под "звездите" на места съм срещала като "звездна", а тази, която се оставя под трендафил - "цветна". :)

    ОтговорИзтриване
  3. как се прави звездна мълчана вода за разваляне на магии

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам представа за какво говорите. Ако трябва да гадая, предполагам че става въпрос за това, че мълчаната вода се оставя "под звездите".

      Но самата вода няма как да развали магия, тя е само инструмент в обреда, който представлява цялост от определени инструменти, определени думи, определено време и определено място.

      Изтриване
    2. Наскоро си купих една книга, на Елисавета Логинова, 3-та част и там обясняваха истината за тоя мит и как да правим ние.
      Не е важно да се мълчи. Важно е да оставим нощно време вода във стъклен прозрачен съд на лунна светлина и да го приберем преди зазоряване!
      Тая вода има много сила, особено на пълнолуние и може да се ползва за лечение на нелечими заболявания.
      Аз примерно така спрях да пия за 1 седмица, че имам склонност към това :)

      Изтриване
    3. Здравейте,
      не знам г-жа Логинова какво е писала, но ви уверявам, че за да си направим мълчана вода (подчертавам - мълчана), то трябва обезателно да мълчим. В противен случай никой нямаше да й вика мълчана вода. В традиционното съзнание водата, а и всеки друг ритуален инструмент, не става подходяща за обреда като мързеливо се протегнем и поставим кой да е буркан на перваза на прозореца си. В традиционното съзнание е важна както водата, така и съдът, в който я поставяме, времето, в което вършим това, мястото и най-вече начинът. Така че колкото и да е убедителна г-жа Логинова, че мълчана вода се прави както си искаме - това не е така.

      Изтриване
  4. Когато се налива вода от извор, добре е да се знае нещо за енергията на това място, да се проучат преданията и легендите/ако има такива/ за този извор. Мястото, от където е налята водата, оказва голямо влияние върху самите ритуали с тази вода. Лековита изворна вода тече в място, където има върби.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересна информация. Върбата на много места в българската традиционна култура се счита за прокълнато от Богородица дърво, а понякога и за дърво посветено на мъртвите или дявола. Нейната връзка с отвъдното е доста силна при всички случаи. А колкото до връзката вода - върба върви точно в този ред - където има вода, често има върба. :) Да, разбира се, че трябва да имаме предвид мястото, от което взимаме вода, но при мълчаната вода е важно водата да е от извор (разбира се чист извор) и да не се говори докато се вземат нужните мерки. Добре е чешмата/извора да не е в гробища.

      Изтриване
  5. Върбата /позовавам се на знанията си от западноевропейската култура/ е свещено дърво. От нея се приготвят лекарства, доказали се с годините. Учудващо е, че в нашата традиция представата е друга.
    Това, което каза, за връзката с мъртвите, интересно. Да, значи тя е проводник или връзка между световете. Това потвърждава и интуитивното ми усещане, че тя "говори", просто е достатъчно да постоиш под върба или в близост до върба и ще знаеш за какво говоря. Но в представите на народа ни мъртвите ...защо ли се свързват с дявола...въпреки че не вярвам в дявола...той може би се подвизава на белия свят и си живее съвсем добре :)
    Аз обичам да експериментирам, следващия път, когато ми се отдаде случай, първо ще поговоря с върбата, ще и кажа защо наливам вода и после ще налея
    А за гробищата, съгласна съм, водата от там...не всеки може да понесе енергиите на такава вода, добре е да оставим онези, които са преминали , на спокойствие...докато сме тук горе не знаем целия план и не можем да видим голямата картина.
    Тауно

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.