понеделник, 28 ноември 2011 г.

Берил

Берилът е силикат на берила и алуминия, притежаващ най-разнообразни цветове. Цвета на камъка зависи от примесите на съединенията манган, желязо и хром. Берил който не съдържа примеси е безцветен. Обикновено берила е светло зелен, прозрачен като бутилка. Цветове като зелено бяло, жълто, жълтозелено и други разновидности имат собствени наименования като: прозрачно, гъсто зелено, съдържащ хром – изумруд; синьо (зелено синьо) – аквамарин; златисто жълто с примес на уран – хелиодор; розово съдържащ цезий – морганит; много рядко се среща в червено – биксбайт и други.

Различни разновидности на берил: 1. златен берил, 2. хелиодор 3. изумруд, 4. аквамарин 5. морганит

Талисмани и амулети

През Средновековието берилът се е използвал като талисман на художници и скулптори. Той осигурявал креативност, премахвал умората, поддържал живият дух и увеличавал интелигентността на този, който го носи. Също така предпазвал собственика си по време на далечни пътувания и му помагал при проучвания и философски изследвания. Пръстени с берил са носени от Леонардо да Винчи, Рафаел, Рубенс и Бенвенуто Челини.

Лечебни свойства

В древен Рим берилът се използвал за лекуване на черен дроб и очни болести. Римляните също така вярвали, че този камък повишава любовта между съпрузите и носи победи на притежателя си. Вода, в която е бил потопен берил дори за малко, се е използвала за лечение на астма. Според Авицена, берилът помага при лечение на катаракта и проказа.

Магически способности

Берилът се използвал от гадателите. Според вярванията този камък помагал при кавги и диспути, прави притежателя непобедим, но не и твърде агресивен. Считало се, че влияе благоприятно върху ума и премахва мързела.

по материали от: http://www.jewels-empire.com; http://jewel.bg/; http://www.crystalsrocksandgems.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.