четвъртък, 12 юли 2012 г.

Какво е „ковън” и има ли почва у нас?


Както с повечето наименования, употребявани в новите течения на езическите вярвания и разновидностите на церемониалната магия, така и при случая с чуждицата „ковън” (от англ. coven) наблюдаваме едно абсолютно дословно възприемане на английската терминология. Това понякога има негативно влияние върху начинаещите (и не само), защото те често започват да употребяват новите думи с мистично звучене без дори да са се запознали с тяхното пълно значение и с това, което обозначават.

Действително в съвремието „covenсе използва със значението на група от вещици, последователи на уика или някакъв друг вид модерен прочит на западна езическа вяра. Първоначално обаче това е шотландска дума от късното Средновековие, т.е. около 1500 г., и имаща значение на събиране, независимо от какъв тип и на какви хора. Първата употреба на „coven във връзка с вещици е чак от 1662 г. в документите към процеса срещу „вещицата” Изобел Гоуди, където става въпрос за ковън от 13 души. Въпреки това, тази дума не се ползва с особена популярност до 1921 г., когато Маргарет Мъри прокарва доста оспорваната в наши дни, а според мен напълно абсурдна идея, че всички вещици в Европа се събират в групи по 13, които сами наричат „ковъни”.

Вероятно именно заради твърдението на Мъри, сред представителите на някои популярни нео-паганистки течения, се е обособило мнението, че един ковън може да се състои максимум от 13 души. Също така се счита, че минималният брой хора, необходими за създаването му са трима. Ковъните са популярни най-вече на запад, сред представителите на Уика и нейните разновидности, както и сред подобни на нея течения.

Мистичното звучене на чуждицата обаче не дава отговор на най-важния въпрос, а именно какво точно представлява един „ковън”? Най-общо това са групи с фиксиран брой членове (като 3, 9, 12 и 13 са най-честите бройки), които се събират, за да провеждат заедно по-важни обреди и да празнуват своите празници заедно, докато поотделно те изпълняват някои по-обикновени и лични обреди самостоятелно. Всеки член преминава през период на обучение, който завършва с инициация в групата. Така неминуемо се създава и йерархия на инициираните по различно време членове, въпреки че повечето ковъни упорито твърдят, че всичките им участници са равноправни. Водачи на групата са т.нар. висш жрец и висша жрица, като в някои случаи те се избирани на ротационен принцип.

Основният плюс на участието в „ковън” е това, че практикуването заедно с други хора води и до обмяната на опит, което от своя страна е хубав стимул за личното развитие. При положение, че членовете са достатъчно близки, имат доверие и уважение помежду си, работата в ковън може да бъде изключително ползотворна. Подобни затворени групи са подходящи и за тези, които се притесняват от чуждо присъствие и са склонни да споделят своите ритуални практики само с определени хора. Това води и до негативни последици, като прекалена изолираност и създаване на вътрешни напрежения, тъй като, както предполагам сте се уверили от личен опит, малко хора на едно място за дълго време винаги успяват да намерят своите негативни черти и да ги използват един срещу друг.

След като уточнихме в общи линии какво означава „ковън”, нека се опитаме да помислим върху това дали този вид групи имат реално приложение в България.

Ако предположим, че искате да се присъедините към вече съществуващ български „ковън”, то няма да бъдете споходени от особен късмет, защото дори по някаква невероятна случайност да успеете да откриете такъв, то надеждите ви ще бъдат попарени, когато установите, че членовете му се занимават главно с гледане и възпроизвеждане на популярния сериал „Чародейките”. Ако пък имате желание да създадете подобна група, ще се сблъскате с невъзможността да откриете подходящи хора, които действително искат да практикуват и практикуват уика, въпреки привидно широкото й разпространение у нас. Следващата трудност, пред която ще се изправите е, че дори и да намерите, всеки от вашите бъдещи членове ще изрази желанието да бъде титулуван висш жрец или висша жрица, което ще направи на пух и прах вашите надежди и стремежи сами да бъдете такива.

Защо се получава така?

Всичко изказано по-горе ме навежда на мисълта, че всъщност голяма част от хората просто не желаят да бъдат част от група, занимаваща се с извършването на магически ритуали (всъщност подобна група е изключително самоцелна!). Разбира се, причините могат да бъдат много, а голяма част от тях доста рационални, но аз смятам, че в действителност те са по-скоро тривиални и в общи линии две:

- Работата в група наистина изисква йерархия, за да има ред, което трудно става, когато всеки възприема себе си като велик магьосник. В самата уика съществуват само жреци и жрици, което допълнително усложнява нещата.

- Работата в група предполага и … работа, т.е. дейност, а повечето хора в България, твърдящи, че се занимават с окултизъм и езотерика всъщност се занимават именно само с тези твърдения.

Но има и още нещо. Докато на запад „ковъните” са възприемани до голяма степен като начин за социално общуване между хора със сходни интереси и като средство за обмен на опит, то при нас социалната функция е напълно отпаднала и съществува единствено погрешното мнение, че подобни групи са възприемани като поле за изява на магически способности, левитация, трансмутация и пр. Ето защо групи, практикуващи уика или т.нар. ковъни в България остават все още в сферата на фантастиката или най-много като недомлъвки по залязващите вече форуми.

Това е моето мнение. Какво е вашето?

Източници:

2 коментара:

  1. Аз лично смятам,че хората занимаващи се с магия по нашите земи нямат необходимия за сформиране на ковън начин на мислене.Както ти каза почти всички искат да заемат главната позиция,и не се вълнуват толкова от предстоящата работа ,колко от това да са в ''Вещерски ковън'

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че много от хората са доста егоцентрични и именно поради тази причина смятат, че другите правят нещо заради тях или въпреки тях. Моето мнение е, че докато в България хората не спрат да се възприемат като най-велики в това или онова, и докато не започнат наистина да работят върху себе си "ковъните" няма да имат почва у нас.

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.