сряда, 3 юли 2013 г.

"История на религиозните вярвания и идеи, том 1: От каменния век до Елевсинските мистерии"

Реших да ви представя точно тази книга, защото често получавам въпроса "От къде да започна?" що се отнася до четенето на книги. На много от вас съм отговорила, че е хубаво да четат не само книгите в секция "Езотерика" на книжарниците, но да търсят и тези, които са подредени в разделите "Културулогия" и "Религия". Именно такива са и трудовете на Мирча Елиаде и въпреки че за някои от вас повечето от тях ще се сторят прекалено сложни поради използваната терминология и развитите интерпретации, то "История на религиозните вярвания и идеи, том 1: От каменния век до Елевсинските мистериие от тези книги, които се четат лесно и на един дъх.

Това е първият от три тома, в които румънският учен Мирча Елиаде си поставя за цел да представи основните положения в развитието на някои от световните религиозни течения. Както предполага и заглавието, книгата е посветена на първите хилядолетия от човешката история и обхваща култовите представи и системи на народи от Стария свят, т.е. континентите Азия, Африка и Европа. Именно за това е особено подходяща за тези от вас, които тепърва навлизат в сложната материя свързана с историята на религиите. Главите са подредени хронологично, което допълнително улеснява читателя. Авторът обръща внимание на любопитни теми като развитието на религиите в праисторията; верските представи в Месопотамия и Древен Египет; описва мегалитите и скалните светилища в западна Европа, както и култовете, свързани с тях; съвсем очаквано се спира на обредните практики в Древна Гърция; коментира основните идеи в реконструираната индоевропейска религияно също така не пропуска подробно да запознае читателя с това, което нарича израилтянска религия”, както и с не толкова популярни теми като религията на хетите. Елиаде е отделил значително място и на митовете, които маркират основните идеи в описаните от него религиозни течения, което противно на очакванията не не утежнява текста, а напротив - допринася за неговата смислова цялост.

В заключение мога да кажа, че „История на религиозните вярвания и идеи, том 1: От каменния век до Елевсинските мистерии” на Мирча Елиаде, благодарение на яснотата на използваната терминология, богатството на използваната библиография и не на последно място ерудицията и опита на автора, може да бъде определен като основополагащ труд за изследванията в сферата на историята на религиите. Въпреки че книгата е публикувана през 1976 год., тя все още представлява добър източник на информация за всеки, който се вълнува от тематиката. Но все пак читателят трябва да има предвид, че през тези 37 години, науката е напреднала значително и някои от хронологичните сведения, както и някои от интерпретациите на автора, вече не са толкова актуални.

За съжаление трудно ще откриете книгата на пазара, така че ви съветвам да се отправите към най-близката библиотека, ако искате да я прочетете. Определено няма да останете разочаровани от часовете, които ще прекарате в читалнята с тази книга в ръка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.