петък, 20 юни 2014 г.

За друидите

руидите (келтските жреци) ... са едно от най-интересните явления в келтския свят и еднакво интригували както античните автори, така и съвременните историци.

Дали тяхното общество е имало затворен характер и функциите са били наследствени? Оскъдните сведения съобщават, че върховният друид бил избиран чрез гласуване или свещена борба между кандидатите. По-вероятно било друидите да са били подбирани сред добре проявяващите се келтски младежи.

Младите кандидати за жречески сан усвоявали учението на друидите в продължение на 20 години. Използуването на писменост при предаването на жречески знания било забранено, въпреки че келтите познавали гръцката и латинската азбука, а по-късно създали келтската писменост огам. Всички знания се научавали наизуст. Кандидатите за жреци получавали различна степен в зависимост от знанията си и срока на обучение. Най-ниската степен била на бардите (поети, певци), следващата на ватесите (пророци, гадатели) и най-висока степен на друидите. Последните изпълнявали функциите на жреци, гадатели, учители, поети, лекари и съдии, т.е. обединявали функциите на двете по-ниски степени и ги обогатявали с други знания. Друидите живеели в отдалечени места, в горите и пряко не контактували с населението. Всички друиди се събирали веднъж на годината в дъбова горичка на територията на племето карнути. Въпреки своето отшелничество друидите имали последната дума при взимането на важни политически решения на келтските вождове.

Цезар съобщава, че Дивитиакус, главен друид на племето едуи, водел политика, противоположна на тази на краля на племето. Естествено друидите били централна фигура при жертвоприношенията, култовите обреди и на празничните тържества.

Авторитетът на друидите сред техните съплеменници се утвърждавал от убеждението, че те били пазители на всичко най-добро и най-честно. Етичността била важна черта в поведението на друида. Друидите били учители на галите, поддържащи училища за всички желаещи да получат знания. Те препредавали галската историческа традиция, съхранявали духовното наследство, били олицетворение на келтската култура и достойнство. Естествено е тогава, че при всеки опит да се покорят галите първите посегателства се извършвали срещу друидите. Въпреки големите преследвания на римляните срещу друидите в Галия те се срещали до IV - V в. от н. е., а в Британия и до по-късно."

източник: М. Домарадски "Келтите на Балканския полуостров", София 1984, 55-56


2 коментара:

  1. Не знам дали информацията в тази книга се отнася само до келтите на Балканския полуостров, но намирам известни разлики с информацията, която касае друидите на Ирландия, Шотландия и т.н. Тези са участвали активно в ежедневния живот на населението и във всички церемонии, тъй като те са и духовните 'вождове' на племената. Доколкото си и спомням, дори кралят не говорел преди друидите.
    Ако се разгледат сагите от Ирландия, има много интересни истории, където друидите участват във всички по-важни събития. За съжаление ми е малко трудно да ги преведа, затова ще ги препоръчам с английските им заглавия...т.е. ирландските - Táin Bó Cúailnge - The Cattle Raid of Cooley. А една много интересна книга на тема Келти и Друиди - The Pagan Celts by Anne Ross.

    Тъмбс ъп за публикацията :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Марина,
      не, информацията не е само за тези келти, които са били на Балканския п-в, въпреки че книгата е на тази тема. Предполагам, че както с цитата от Цезар, така и другата информация, която съобщава проф. М. Домарадски е базирана на исторически извори. Да, разбира се, че те може да не представят "правилната" информация, най-малкото защото са дело не на самите келти, а на друга култура. Но историческите извори са ценен помощник в достигането на "истината" - в комбинация с други научни методи, като археологията например. Много от нещата в изворите са доказани към момента, други са отхвърлени, а за трети сигурно никога няма да разберем реални събития ли отразяват или не. Но във всеки случай - полезно е да знаем повече! В този ред на мисли благодаря за напътствията, още повече че аз не съм много веща в тази сфера, така че ще са ми още по-полезни. :)

      Изтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.