петък, 13 май 2011 г.

Как да започнем с Таро? 2 част

Втора стъпка: Запознаване с картите

След като вече сте си избрали колода и сте я закупили, то следва, съвсем логично, да се запознаете с нея. Сигурно смятате, че вече сте направили това, тъй като в момента, в който сте се прибрали вкъщи с картите, сте ги разгледали нетърпеливо няколко пъти. Предполагам след това е изникнал екзистенциалния въпрос „и сега какво?”. Най-логичното нещо, разбира се, е да започнем да „работим” с нашите карти. Преди това обаче може да направим т.нар. запознаване с картите.

Запознаване с картите можем да наречем всяка една практика, която ви спомага за по-пълното вникване в същността на Таро.

1. Прочетете за различните начини за разбъркване на картите, цепене, нареждане, съхраняване на колодата. Също така вижте, какво можете да намерите относно произхода на картите Таро, разпространението и употребата им, всяка информация ще ви е от полза.

2. Отделете няколко часа, в които спокойно да можете да се занимавате с картите без да бъдете обезпокоявани. Наредете цялата колода пред себе си и я разгледайте. Ако желаете запалете свещ и благовоние по ваш избор. Можете да я разделите на няколко части – Големи Аркани, Жезли, Пентакли, Мечове и Чаши, и да проследите как се развиват изображенията и символите в картите. И най-важното – какви асоциации и мисли ви внушават, какво е личното ви отношение към картите. Вземете книга (или отворете интернет страница), в която има дадени значения на картите и като взимате в ръка всяка карта, в избран от вас ред, прочетете значението й и помислете върху него. Изисква доста усилия и е изморително (на мен ми отне около 3-4 часа), но трябва да направите това с всяка карта. Ще осъзнаете, че след това упражнение имате по-ясна представа за всяка карта.

3. Въпреки че доста хора може да ме изкритикуват, аз съм на мнение, че много полезно за запознаването с картите на начинаещите е практиката. Изберете няколко подредби, подходящи за начинаещи, и започнете да гадаете чрез таро, независимо от това, че може още да сте неуверени, че не сте направили освещаване, че ще трябва да поглеждате в книжката често. В началото ще се наложи да гледате предимно на себе си - това не бива да ви притеснява, но е препоръчително да гледате и на други хора, например приятелите си.

4. Разбира се, няма как да не споменем и медитирането върху картите от колодата. Тези от вас, които са привлечени от този тип практики, а още по-добре, имат опит в тях, ще намерят за много полезно това занятие. Ако имате съмнения или не сте наясно какво е медитация, препоръчвам ви да направите хубаво проучване, преди да се захването с нея, за да не се окажете просто седнали с кръстосани крака и фантазиращи на тема карти Таро.

Всичко това, разбира се, съвсем не е задължително. Можете да направите всичките техники, да използвате само една или да комбинирате някои от тях, а защо не и да измислите свои собствени и да ги споделите с нас. В общи линии е хубаво да работите с картите възможно най-много, така най-добре ще ги опознаете. След като опознаете картите, ще можем да преминем и към следващата стъпка, а именно освещаването им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.