понеделник, 2 май 2011 г.

Благовония - основна информация



Благовонието е било неразделна част от магията още от самото й начало. То е проводник на нашите желания, подходящ дар за всяко божество или духовна същност, а понякога просто един добър детайл на ритуалната работа. Всеки един от нас е палил благовоние или най-малкото е усещал аромата му – веднага можете да се сетите за миризмата на тамян в църквите или за ароматните клечки в станалите популярни преди години индийски магазини. Въпроса е защо и как да използваме благовонията в ритуалната и магическата си дейност?


Първото и най-важно нещо, което трябва да се спомене са предпазните мерки при употребата на благовония. Ако имате проблеми с дихателните пътища, или имате сериозни заболявания, върху които благовонията биха оказали негативен ефект, то трябва да избягвате да горите благовония в затворени помещения или изобщо да се лишите от тях, тъй като при изгаряне на благовонията, в повечето случаи, се отделя гъст дим. Благовонието не бива да се вдишва и трябва да имате предвид, че все пак го горите върху въглени (когато не говорим за клечки), за които трябва да се вземат нужните противопожарни мерки. Не допускайте животни или деца до въглените и си пазете пръстите. С няколко думи – правете си сметката и внимавайте!

Това, на което ще се спрем днес е въпроса „защо да горим благовоние изобщо?”

Основните причини, заради които се пали благовоние са:

- Да се създаде свещена атмосфера – когато се запали благовоние, сякаш веднага се пренасяме от ежедневието в една различна, свещена реалност.

- Като дар – за да помогне на молбите ни да достигнат до божеството или просто като дар, който да символизира почитта ни към тях

- За да бъдат привлечени определени духовни създания, или т.нар. евокация

- Фокусиране, особено полезно при медитация

- Релаксация, някои благовония оказват положителен ефект върху съзнанието ни, и така намаляват стреса

- Видения – благовонията могат да спомогнат за получаването на по-ясни сънища (каквато е била практиката в античността) и да бъдат инструмент за гадания

- Лечение – познатата на всички ароматерапия


Разбира се, бихме могли да запалим благовоние и просто защото ни харесва, или тъй като искаме да създадем по-интимна атмосфера. Благовонията са една приятна добавка към ежедневието и неразделна част от ритуалната и магическа дейност.


След като вече изяснихме това защо трябва да палим благовония, следва да се запознаем с видовете благовония, как да ги ползваме, как да ги приготвяме, от къде да си набавим и изобщо всякаква полезна информация за благовонията.

По материали от:
http://chalicerose.co.uk/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.