вторник, 28 юни 2011 г.

Кехлибар

Според Овидий, в неговото съчинение „Метаморфози”, кехлибарът представлява вкаменените сълзи на дъщерите на Слънцето, които оплаквали смъртта на своя брат Фаетон. Фаетон искал да управлява колесницата на баща си, която била управлявана от огнедишащи коне и с която всеки ден Слънцето минава по небосвода. Фаетон не можал да удържи буйните коне и паднал от небето на земята. Боговете превърнали неговите плачещи сестри в дървета, които стоят на брега на реката и плачат. Техните горещи сълзи падат в студената вода, втвърдяват се и се превръщат в кехлибар.

Древните римляни вярвали, че кехлибарът предпазва от зли сили и лекува болести, и че търкането на малки кехлибарени топчета в дланите засилва любовните способности. Повечето римляни ценели черният и червеният кехлибар.

През Средновековието особено популярно било горенето на кехлибарени зрънца като благовоние. Смятало се, че този камък носи победа и че Слънцето е „планета” изградена от него.

Талисмани и амулети

Кехлибарът засилва оптимизма, спомага за себеизразяването, носи победа на приносителя си, привлича приятели и спомага за намирането на партньор в живота. Вярва се, че зрънце кехлибар на червена нишка отблъсква вещици и зли духове.

Лечебни свойства

В миналото се смятало, че няма болежка, която кехлибарът да не може да излекува. Приемали са го вътрешно, за да помогне при проблеми с метаболизма, слуха и различни стомашни болки. В Полша „кехлибарената тинктура” все още се счита за ефективно лекарство при простуда, болки в гърлото и болести на дихателните пътища. Прах от кехлибар се е вдишвал, за да облекчи тежки дихателни проблеми. Малки парченца кехлибар са давани на бебетата, за да ги дъвчат, когато им поникват зъбите. Но как науката обяснява лечебната сила на кехлибара? Оказва се, че този камък съдържа янтарна киселина (C4H6O4), която има свойства подобни на тези на витамините. Засилвайки вътрешната обмяна на веществата, янтарната киселина подобрява цялостното състояние на организма, забавя процеса на стареене и нормализира циркулацията на кръвта.

Магически способности

Предпазва от злотворни магии и уроки. Кехлибарът винаги се е считал за амулет предпазващ от зли духове. Вярва се, че зрънце от кехлибар скрито в дрехите на бебето ще противодейства на всички злотворни сили, които го заплашват.

по материали от: http://www.jewels-empire.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.