четвъртък, 2 юни 2011 г.

Анкх - символът на живота


Анкх, наричан още Ключа на живота, Ключа на Нил, Crux Ansata и др., е особено популярен в религията, в магията, а дори и в ежедневието древноегипетски символ. Той, както е засвидетелствано в изворите е йероглифен знак изобразяващ живота, както и вечния живот.

Предполага се, че е възникнал от друг египетски символ, който се свързва с предпазване от магии – Са, но какво точно изобразява самият анкх, все още е въпрос на спорове в научните среди. Томас Инман (1820-1876), който е бил лекар, но се е занимавал любителски с митология, дава едно от най-ранните предположения за значението на този знак. А именно, че като символ на живота анкх изобразява в „прилична” форма мъжките (Т-образната част) и женските (клупът) репродуктивни органи, теза, която е доста широко разпространена и в окултните среди.

Подобна е и трактовката на Волфхарт Вестендорф (1924), за който анкх има връзка с друг символ – Тиет (tyet, tiet, thet), наричан още „възелът на Изида”, „кръвта на Изида”, „поясът на Изида”. Той смята, че и двата символа са ползвани като катарами за ритуални пояси. Въпреки това няма достатъчно задълбочено изследване, което да потвърждава тези идеи.

Сър Алан Гардинър (1879 – 1963), един от първите британски египтолози, твърди, че анкх изобразява каиш за сандал, като клупът е предназначен за глезена. Той се базира на начинът, по който древните наричали тази част от сандалите си - 'nh, т.е. има съвпадение на съгласните в нея и в приписваното на анкх значение - живот (-n-h). Въпреки това, тази теория напълно обърква познатия символизъм на анкх, изобразяван най-често в ръцете на различни богове.

Друго предположение е, че анкх символизира изгрева, като горната част е самото слънце, което се подава над хоризонта, който е графически изобразен чрез хоризонталната линия. Отвесната линия се смята за пътят на слънцето или отражението, което то прави по земната повърхност. В подкрепа на това твърдение е и факта, че най-често анкх е изработван от злато, метал, който египтяните свързвали най-вече със слънцето.

Една от най-интересните теории за значението на анкх предлагат Андрю Хънт Гордън и Калвин Швабе в тяхната книга „Бързите и мъртвите” (2004). Те твърдят, че анкх, заедно с други два популярни египетски талисмани „джед” (стабилност) и „уас” (сила, надмощие), са графични изображения на части от гръбнака на бик (заради важността на добитъка за прехраната в древността и съответно за живота). Изхождайки от това, че египтяните вярвали, че семенната течност (символизираща живота) се създавала в гръбнака, те определят символиката на трите знака по следния начин:

- Анкх – символът на живота, като изобразяващ гръден прешлен на бик

-Джед, символът на стабилността, като изобразяващ сакрума на гръбнака на бика

- Уас, символът на силата и надмощието, като изобразяващ жезъл, чийто два края са съответно главата и опашката на бог Сет

Докато на теорията на Гордън и Швабе се гледа с известна доза скептицизъм, то повечето египтолози, са склонни да обясняват символизма на анкх с огромното значение, което е имала река Нил за древните египтяни. Клупът те считат за делтата на р. Нил, вертикалната линия за поречието му, а хоризонталната линия се обяснява като Западната и Източната част на страната и тяхното обединение.

В подкрепа на това тълкуване са и някои изображения от Горен Египет, в които анкх символизира водата в пречистващи обреди. На тях царят стои между два бога, единият от които обикновено е Тот, докато те изливат върху него възлияние изобразено като множество знаци анкх.

Анкх се появява и в изображения в гробници, където някое божество го поднася към лицето на мъртвия владетел. Това води до заключението, че анкх е не само символ на живота на земята, но също така и на живота в отвъдния свят. Ето защо към мъртвите се среща обръщението ankhu, а терминът за саркофаг е бил neb-ankh – притежател на живота.

В по-късни времена се предполага,че коптите заимстват своя коптски кръст (в неговия първоначален вид) именно от египетския анкх, придават му едно християнизирано значение и го вграждат в своята идеология и вяра.

Както споменах още в началото на статията, анкх е доста популярен знак в окултизма. Разбира се той не се среща навсякъде и не може да бъде определен като задължителен елемент в магията. Но там, където се среща и използва то е главно като символ на живота и съответно на вечния живот, както и като символ обединяващ в себе си мъжкото и женското. Безспорно при различните системи и традиции, могат да се срещнат известни разлики, както ще видите по-нататък.

Нека разгледаме например значението му в херметизма. Това е система, за която се вярва, че води своите корени именно от Египет, и в която система съществува вярването, че Бог е олицетворение, обединение на Всичко. В нея може да се види именно тази представа за анкх като символ на женските и мъжките репродуктивни органи. Ето защо едно от значенията, приписвани на анкх в херметизма, го определя като символ на процеса на възпроизвеждане, докато друго го представя като изображение на самия Бог, обединяващ в себе си както мъжкото, така и женското.

Един от известните, но също така и доста противоречиви окултисти, занимаващи се с египетски символи, Алистър Кроули също е обърнал специално внимание на „Ключа на Живота”. Той го определя като символ на божествеността, която се характеризира като движение, и споделя идеята на Сър Алан Гардинър, че анкх всъщност е название на каиша на сандала. Кроули пише в своята книга „Магия без сълзи” (1954):

Ето защо Анкх или Ключът на Живота е каишка за сандал, носена в ръката на всеки бог, като знак за неговата божествена природа: Бог е този, който върви

Тук искам да направя уточнението, че Кроули погрешно изхожда от думите на английски за бог (God) и вървя, движа се (go), приписвайки им връзка, която е доста спорна в английския, камо ли в древноегипетския език.

В неопаганистичните религии анкх е доста популярен, като олицетворение на живота и безсмъртието на душата. Тези езичници, които почитат египетските богове използват анкх като символ на вярата, също както християните - кръста.

Ключа на живота все още е възприеман от хората в античното си значение на амулет, привличащ благотворни сили към приносителя си, а някои хора го ползват и като талисман, който да отблъсква зловредните влияния от живота им. Но независимо от многото спорове в науката за произхода и значението на Ключа на Живота, той остава един от най-обичаните, най-носените и най-ценените символи, почти непроменил предназначението си през хилядолетията.

18 коментара:

  1. kakvi sa zaklinaniata za da go kontrolirame as imam takuv amulet :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това са звуците на когато преминава енергията през главата

      Изтриване
  2. Съжалявам, но не разбирам въпроса ви.

    ОтговорИзтриване
  3. искам да попитам , ще си татуирам Анкх и се чудя къде може да намеря символите който са във самият кръст .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кои символи имате предвид?

      Изтриване
    2. Къде мога да ти пратя снимка на един такъв който намерих на брега на река Дунав.

      Изтриване
    3. http://imageban.ru/show/2013/07/22/06dcc532b20286e38e1866c92e01db36/jpg

      Изтриване
    4. Интересно откритие. Не съм специалист и няма как да определя какъв е този анкх, а още по-малко да го дешифрирам. Знам че има съвременно производство на подобни бижута и предполагам, че в случая става въпрос именно за такова. Разбира се, най-добре е да потърсиш мнението на някой, който разбира от този тип предмети. А иначе можеш да погледнеш този сайт и да научиш малко повече за египетските йероглифи.

      http://www.omniglot.com/writing/egyptian.htm#dec

      Но като цяло - моят съвет е да бъдете особено внимателни с татуирането на символи от чужди езици и особено от древни такива. Непременно се консултирайте с някой, който действително е специалист в областта, за да не се окажете в положението, в което се оказаха доста хора по време на манията по китайските символи - да мислите, че имате татуировка със значение "здраве" или "щастие", а всъщност да сте горд собственик на вечен надпис върху кожата ви гласящ "свинско в сладко-кисел сос". :)

      Изтриване
  4. преди няколко години попаднах на една статия, в която се описваха символи като амулети за всяка зодия поотделно.за зодия водолей - за символ беше посочено египетското око окото.интересувам се дали това е вярно и ако е така какъв е символа за зодия козирог.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На доста места ще срещнете различни и понякога дори абсурдни твърдения за това какви символни или предметни асоциации имат зодиите. Хубаво е да се съмняваме и да проверяваме, например ако човек се замисли лесно ще се досети, че по времето, когато в Древен Египет са използвали Окото на Хор, зодиите все още не са били така широко разпространени в смисъла, който ние им придаваме. Съвсем отделна тема е, че този символ има съвсем, съвсем различно значение. Но разбира се, възможно е някой, някъде по някакъв начин да е извел "талисмани за зодиите" и дори да има смисъл в това, но лично аз съм скептична.

      Изтриване
  5. Здравейте,искам да си татуирам анкх.Има ли значение къде да си го татуирам или не?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля, че това е въпрос, на който мога да отговоря, тъй като не съм запозната в детайли с египетската религия и дали има изобщо някакви указания, забрани или пр. относно татуирането. Но трябва да имате предвид, че татуирането на определени символи действително може да окаже влияние в живота Ви.

      Изтриване
    2. А евентуално ако има такива указания,знаете ли къде мога да ги намеря,понеже когато търсих не мерих нищо конкретно.Според вас как може да повлияе този знак върху живота,питам чисто теоретично,разбира се.

      Изтриване
    3. Много Ви благодаря за отговора,беше много изчерпателен...

      Изтриване
    4. Здравейте Теодора,

      не виждам да сте задали въпрос, за да съм отговорила изчерпателно. Но ако имате предвид зададения малко по-горе анонимен въпрос, то действително отговорих изчерпателно според възможностите си още първия път. Разбира се, това са само мои догадки, тъй като обикновено не хвърлям боб, за да разбера кой е коментирал в The Occult Room като "Анонимен". Но за всеки случай нека все пак разясня, защото виждам, че не съм се изразила достатъчно ясно и въпреки предположенията ми - не съм била разбрана.

      Не съм запозната в детайли с египетските вярвания и религиозни представи, поради което няма как да ви предоставя желания отговор без да ви излъжа, а аз не мога да си позволя лукса да лъжа. Фактът, че не аз, а вие ще си правите татуировка предполага, че не аз, а вие ще трябва да намерите нужната информация за тази татуировка. Съвсем естествено е тази информация да не се намира в Уикипедия и да се наложи да положите малко повече усилия, за да я намерите.

      За съжаление няма как да ви насоча къде да търсите подобна информация, тъй като както вече уточнихме, не съм специалист в тази област. Можете да започнете с интернет страници посветени на египетските символи, татуирането в Древен Египет, след което да се ориентирате към научни публикации, някои от които напълно достъпни дори и в интернет.

      Що се отнася до това какво влияние може да окаже татуираният анкх на живота ви, не сметнах, че е нужно да обяснявам как би повлиял символ, чието значение съм обсъдила в цяла статия. Вярвам, че можете да разнищите тази мистерия и сама.

      Успех!

      Изтриване
  6. Къде мога да намеря нарисуван целия символ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че ако потърсите в интернет, ще откриете каквото ви е нужно.

      Изтриване
  7. Имам сребърен символ ключа на анкх.Беше ми подарен.През първите 2..3 седмици докато го носех ми се случваха само хубави неща.В един момент почувствах някакво напрежение и го махнах от врата си.Тогава започнаха да ми се случват лоши неща. Възможно ли е като ми е подарък да има някаква магия или заклинание в него.Нося го на сребърна верига,но четох че трябва да се носи на кожена връзка или нещо подобно.Не зная втълпявам ли си или наистина има някаква сила в този подарен ми семвол.

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.