петък, 22 юли 2011 г.

Аквамарин

Аквамаринът е символ на приятелството, справедливостта и смелостта. Този камък е синьо-зелена разновидност на берила. Цветът на аквамарина е „жив”: вечер или на светлината на свещ той блести по-ярко и променя своите краски в зависимост от къде го гледаме. С времето блясъкът му става все по-силен. Когато бъде нагрят, външната му обвивка променя своя цвят от зелено на синьо. Според древно суеверие, светът на аквамарина зависи както от метеорологичните условия, така и от настроението на своя приносител. Ако той е спокоен и уравновесен, то цвета на камъка ще е ясно син, като спокойно море. Но ако приносителят е притеснен, ядосан или дори под нечие чуждо негативно влияние, то камъкът придобива мътен оттенък. Когато времето е лошо, аквамарина става матов и зелен. Астролозите считат аквамарина за камък на Луната, Юпитер, Сатурн и Нептун.

Талисмани и амулети

В древността аквамаринът, както и другите сини камъни, се считали за особено подходящи амулети, оказващи благотворно действие върху зрението и способни да успокояват страстите. Вярвало се, че успокоителното действие на цветовете може да повлияе дори на природните стихии, ето защо хората приемали аквамарина за способен да успокои морските бури и поради тази причина бил ценен талисман за моряци и пътешественици.

Много често срещани са геми от аквамарин с образа на Тритон или Нептун. Те осигурявали сигурност в пътуванията, защита от морска болест, а също така и победа в морските битки. Освен това аквамарина бил символ на приятелство, благоразумие и красноречие. Той освежавал ума и дори лекувал мързела! Вярва се, че е в особена помощ на гадателите, и че хармонизира душата и тялото. Аквамаринът е и амулет на щастливия семеен живот.

Лечебни свойства

Вярва се, че дългото взиране в аквамарин подобрява зрението. Носенето му облекчава болки в зъбите, стомаха и черния дроб. Много ефективен е при морска болест. Аквамарин обкован в сребро лекува болести на лигавицата на устната кухина. Счита се също, че аквамаринът прави сърцето по-силно, помага при белодробни и кожни заболявания, както и при такива на нервната система. Подобрява настроението.

Магически способности

Аквамаринът засилва духа на приносителя си и е способен да разкрива измами (включително и на астрално ниво). Ето защо не се препоръчва на нечестни хора. Всеки опит за измама от страна на такъв човек ще бъде разобличаван от аквамарина. Камъкът спомага и за разкриването на тайни. Аквамаринът влияе на настроението на приносителя си благотворно, като успокоява ума и също така е полезен при изучаването на науки и специално – философия. Зеленикавия аквамарин се счита за талисман на комарджиите, тъй като ги предпазва от загуби. Интересно е да се отбележи, че има вярване, че аквамаринът засилва сексапила на своя притежател.

по материали от: http://www.jewels-empire.com

2 коментара:

  1. Cath , страхотна и много полезна статия си написала!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ви е харесала, в темата за "Скъпоценни и полускъпоценни камъни", можете да намерите още полезна информация на тази тематика!

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.