събота, 10 септември 2011 г.

Цветът на свещите

Забелязала съм, че много обсъждана и спорна тема в окултния свят е цветът на свещите. Най-основният въпрос, който се дискутира е дали трябва да използваме цветни свещи или можем да се задоволим и само с бели. Мненията, както в повечето случаи, са напълно противоположни. От една страна са привържениците на цветните свещи, които смятат, че за всеки тип ритуал е нужен определен цвят свещ. От друга страна са тези, които смятат, че цветът е без значение, т.е. бялата свещ е също толкова ефикасна при любовна магия, колкото и червената. Има и още един тип окултисти, които пък намират свещите за напълно излишни. Кой тогава е прав?

Всъщност няма конкретен „правилен” отговор. Както обичам да казвам – всичко зависи изключително много от традицията или системата, която следвате. Лично аз не ползвам цветни свещи, а най-обикновени бели свещи, било то домакински, чаени или някои от по-големите разновидности. Това е така, защото според моите разбирания свещта или цветът й не са важни, а най-важен е пламъкът.

Използването на различни цветове, от друга страна, ще ви се стори по-подходящо, ако сте от тези хора, на които подобни малки подробности в ритуалната атмосфера им помагат, за да се концентрират по-добре.

Начинаещите често се лутат особено много що се отнася до цвета на свещите. Моят съвет към тях е да си вземат една хубава бяла свещ, която да използват за такива неща като молитви, ежедневни ритуали (напр. медитация) и като един вид основна олтарна свещ. Цветните свещи са за ритуали, в които изрично се изисква употребата им.

Ако сте решили да ползвате цветни свещи, то неизменно се появява въпроса

Добре, а кой цвят за какво се използва?

Съществуват много и различни вариации за това, какъв цвят свещ трябва да използвате при различните типове ритуали. Моите наблюдения са, че най-често:

- червени свещи се ползват за любовни магии

- розови се ползват при любовни магии, предназначени най-вече за засилване на вече съществуваща любов

- зелени свещи се ползват при магии за пари

- сини – когато правите лечебни магии

- черните свещи, разбира се, се ползват при черни магии, но съм срещала употребата им и при разваляне на магии

Разбира се, има още много цветове, но тези са най-основните. Що се отнася до цвета на свещта, то отново трябва да се съобразите със системата или традицията, която следвате. Оставям на вас да потърсите и намерите значенията, които ще са от полза на вас самите и ако имате желание – да ги споделите с нас!

Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.