петък, 16 септември 2011 г.

Трикветра

Популяризирането си в България, този символ дължи най-вече на популярните телевизионни сериали, свързани с паранормалното. Виждала съм доста младежи да го носят като символ изразяващ тяхната вяра в уика, също както пентаграмата. С повечето символи е така – виждаме ги някъде, било то по телевизията или в някоя книга, и не си правим труда да прочетем повече за тях. Винаги съм казвала, че четенето на книгите, и изобщо получаването на информация, не трябва да се прави на доверие, а да се проверява и от други източници. Това, разбира се, важи и за моите публикации.

Но какво всъщност представлява Трикветра?

Ако трябва да преведем дословно името на този символ от латински ще получим познатото определение „с три ъгли”. Действително думата triquetra, първоначално се е използвала именно със значение на триъгълник, но също така и за да определи някои малко по-различни триъгълни форми. В наши дни тази дума се използва за да обозначи именно символа, за който става дума тук.

Трикветрата е древен символ с езически корени, използван от германите а не се бъркат с германците!!!), келтите, но също така и в изкуството на ранното християнство. Германите са я използвали върху някои от ранните си монети, както и върху руни. На места трикветра се свързва с неотменния атрибут на бог Тор – чукът Мьолнир (Mjölnir), но също така се счита, че има връзка и със свещеният за бог Один символ Валкнут (Valknut).

При келтите трикветра се използва най-вече в изкуството, като декоративен елемент, който най-често е заобиколен от други символи и рядко се изобразява сам. Това навежда на мисълта, че този символ не се е използвал като основен верски символ. Както е известно, в своето изкуство келтите имат голям набор от форми подобни на възли и една от тях е трикветра. Всъщност употребата й в келтското изкуство като самостоятелен символ, започва чак сред християнизираното келтско население, като особено силно се проявява през IX век. Те използват трикветра, особено ако има преплетен кръг в нея, за да обозначат християнското триединство на Баща, Син и Свети дух – Светата Троица. Трикветрата е била и символ на Св. Патрик, тъй като наподобява трилистна детелина, която е свещена за него.

Сигурна съм, че древната употреба на трикветрата малко ви е изненадала, за това нека преминем към употребата и в наши дни. Нео-паганистите, или на български модерните езичници, отдават огромно значение на този символ. За тях той представлява най-общо всяко божество, което има троен характер и особено тройните богини. Например в уика това е Тройната богиня, изобразявана като Девица, Майка и Старица, а сред келтските езичници това е Мориган.

Трикветра се свързва и с други троични представи и тяхното единство, като например:

- Баща, Майка и Дете

- Ум, Тяло и Душа

- Земя, Небе и Море и т.н.

В общи линии, трикветра от най-вече декоративен елемент се е превърнала в силен религиозен символ за модерните езичници, следващи вяра сходна с тази на германите и келтите. Носи се най-вече от тези, които се чувстват по-силно свързани с Богинята. Въпреки модерното разбиране за този символ е редно да бъдем наясно и с неговото минало, защото носенето на даден символ без познаването му вече не е демонстрация на верска принадлежност, а просто украшение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.