неделя, 11 септември 2011 г.

„Магически ритуали със свещи”

Вчера публикувах една статийка за „Цветът на свещите”, за това ми дойде на ум да направя кратка рецензия на една от най-популярните книги на българския пазар за магията на свещите - „Магически ритуали със свещи” на Реймънд Бъкланд.

Книжката си купих в един от онези случаи, в които влизам в книжарницата с пет лева и имам безумното желание да изляза с книга. И тъй като 4,20 лв. ми се стори разумна цена за толкова обсъждана книга, смело си я взех. Чак се учудих, че толкова много хора се оплакват, че не могат да си я намерят при положение, че редовно стои на етажерките в книжарниците.

Книжката е доста симпатична, а стилът на Реймънд Бъкланд лично на мен, ми допада – лесно, семпло и ясно! Описанията са кратки, но достатъчни, а по-голямата част от книгата е отделена, както предполага заглавието, на самите ритуали със свещи. Те, от своя страна са най-разнообразни и като видове – защити, любовни, за късмет, за лечение и т.н., и като сили, които биват призовавани. Ако трябва да бъда честна, малко прекалено ми се стори засиленото използване на цитати от Библията в ритуалите. Разбира се, наличието на подобни ритуали е лесно обяснимо – все пак голяма част от магиите и заклинанията са базирани на церемониалната магия, в която се призовават най-вече подобни християнски (или по-скоро юдейски) същности. Така че, не се учудвайте!

Като цяло обаче книгата е много приятна и ще е особено интересна за хора, които обичат да изпълняват ритуали с много свещи. „Магически ритуали със свещи” е подходяща и за начинаещите, на които ще помогне във всичките им въпроси в тази област – от това как трябва да палим и гасим ритуалната свещ, до това какво е астрална свещ.

Не се лишавайте от тази книга следващият път, когато минете през книжарница и имате излишни пет лева в джоба си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.