петък, 7 октомври 2011 г.

Вещерски бутилки

С навлизането на западните езически течения от средата на миналия век, и по-конкретно уика, в България особено популярни станаха т.нар. "вещерски" бутилки, въпреки че вероятно по-подходящо название e магически бутилки. Целта им може да бъде от най-разнообразен характер, като най-често те биват защитни и такива с пожелателен характер (за благоденствие, просперитет, плодородие, късмет и т.н.).

Защитни бутилки

Малко известен факт е, че всъщност подобни бутилки, чието предназначение е да привличат и улавят зловредната, негативна енергия, са известни и от по-стари времена. Тези бутилки са били приготвяни от вещ мъж или жена и най-често са съдържали нокти, коса или урина от жертвата, човекът, който смята, че е омагьосан. Това навежда на мисълта, че за разлика от съвременните вещерски бутилки, в миналото те са били използвани не толкова като превантивна, защитна мярка, колкото като противодействие на вече направена магия.

Съвременните вещерски бутилки са най-често малки стъклени бутилки, в които са сложени различни предмети, възприемани като способни да предпазят къщата от нещастия и недоброжелатели. В това число влизат пирони, карфици, игли и стъкла, които да "порежат", "набодат" злото и така да го прогонят; определени билки и растения, считани за предпазващи; течности, като вино, спирт и дори малко по-народното урина, които да "удавят" злото; конци, които да го "завържат"; и т.н. Често докато бутилката се пълни, се изрича и някакво заклинание, което да подсили защитния й ефект, но също така заклинанието може да се напише на лист и да се постави в самата бутилка. Вещерската бутилка трябва да бъде поставена на тъмно и недостъпно място, където никой да не я вижда.

Обикновено е достатъчно да съберете нужните материали, да ги сложите в бутилката и да я затворите. Разбира се, можете да направите и някакъв по-разгърнат обред. Ето и няколко примера.

Защитни бутилки за дома

1.В петък,когато Луната намалява,купете 900 грама малки гвоздеи.Сложете ги в не много голяма зелена и непременно стъклена бутилка.Окачете я в северния ъгъл на дома ви или над входната врата (ако живеете в къща).Кажете:

"Нито близко,нито далеко,

нито високо,нито ниско,

нито по дълбоко,нито по плитко,

нито така,нито иначе,

нито с дума,нито с дело,нито с ум,

нито на мене,нито на тебе,нито на него.

Всичко е казано да се премести,

да се кръстоса и да се счупи,

задното напред,предното обратно.

Черни мисли да се заблудят!

Злото за желязо да се зелепи!

Лошите дела да се свършат!"

2. Съберете розмарин, игли и карфици в количества, които ще запълнят бутилката, която сте избрали. Слагайки всички предмети в нея, кажете:


"Карфички, игли, розмарин и вино

в тази моя вещерска бутилка.

Пазете ни от щети и беди.

Такава е моята воля и нека да бъде!"


Когато се напълни, налейте червено вино и след това я затворете и запечатайте с восък от черна или червена свещ. Заровете я в най-отдалечения ъгъл на двора или я сложете на най-незабележимото място в къщата.

Бутилки за просперитет

Още по-лесно е и изработването на бутилките за просперитет. Например за изработването на бутилка, която да привлича пари в домакинството, можете да я напълните с дребни монети; за плодородие като цяло, можете да приготвите бутилка, пълна с различни семена или зърнени култури; и т.н. Вярвам и сами можете да измислите как да си направите подобна вещерска бутилка!

Бутилката, разбира се, може да се замени и с малък буркан. Можете да напишете заклинания или символи по самият съд; да го запечатате с восък; да добавите цветове според това за какво ви е бутилката; практически творчеството ви няма да има почти никакви граници.

Успех!

Източници и допълнителна информация:

Доста подробна статия - на английски

Вещерски бутилки според Дианик Уика - на английски

Magic Gate Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.