сряда, 14 декември 2011 г.

"Баяния и магии"


Книгата „Баяния и магии” на Ивета Тодорова-Пиргова е вероятно най-доброто изследване в тази област, публикувано на български език. В над 500 страници, авторката ни запознава не само със самите баяния и магии, но също така и с тяхната спецификата - за какво се ползват, кога и къде се извършват, как всъщност се извършват и от кой. В книгата ще намерите огромно количество автентични текстове, които самата Пиргова е събрала и записала най-вече по време на многогодишните си теренни проучвания, а също така и от подбор на материали от архивните източници. Интересно е да се отбележи, че докато е търсила това скрито знание, тя самата бива посветена в него, при това от няколко жени. В този ред на мисли книгата „Баяния и магии” не е просто сух анализ, написан от човек, стоящ зад бюрото в кабинета си, а е едно реално случило се пътешествие в обредността на България.




Бързам да кажа, за тези, които смятат, че книгата може да се ползва като „рецептурник” – това не е така! Както неведнъж съм споменавала посвещаването в познанието е непреодолима основа за последвалата му правилна употреба. Също така нека ви предупредя, че текста може да ви се стори доста сложен, особено ако никога не сте чели научни текстове (каквато е и тази книга). Но това дребно неудобство ще преодолеете твърде бързо, увлечени в това, което ще откриете в „Баяния и магии”.


Цената, за подобен род книга, честно казано по-ценна от всяка друга, която можете да намерите в книжарниците, е направо ниска. Вероятно заради това, мои познати са ми казвали, че рядко я виждат по лавиците. Разбира се, и тук важи максимата – „който търси, намира”. Лично аз ви препоръчвам горещо този труд, а ако имате и интерес в българските лечебни и магически обреди – то веднага след като прочетете статията, отидете и си купете книгата! В никакъв случай няма да съжалявате!


Успех!

3 коментара:

  1. Благодаря за представянето :)
    Вдъхнови ме да я потърся!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, търся книгата, но за сега без успех, ако имате сили и време, бихте ли я качили в ел.вариант. С поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Ако сте пропуснали да проверите в книжарницата на БАН - обезателно вижте и там, тъй като книгата е тяхно издателство. А ако и там я няма, то моят съвет е да проверите в библиотеките.

      За съжаление нямам книгата в електронен формат.

      Успех! :)

      Изтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.