петък, 17 февруари 2012 г.

Ритуална роба

Преди време бях публикувала статия относно Ритуалното облекло, във връзка с която проявихте желание да ви покажа някакъв вариант на това как да си направите собствено такова. Доста се чудих какво точно да ви предложа като възможно най-лесен вариант, който няма да затрудни никой. В интернет пространството ще намерите много схеми, предназначени да ви помогнат да си ушиете роба, но моят съвет е, ако нямате предишен опит с шиенето, да си изберете модел и просто да го дадете за реализация на някой шивач. Първо защото дадените схеми няма да ви осигурят комфорта на дреха, която е ушита от специалист, а комфорта в случая е най-важен; и второ – определено няма да изглежда толкова добре, колкото би могъл да я направи някой с познания по шев и кройка!
Въпреки това, аз знам че вие сте амбициозни, а вероятно сте на прочели някъде и подкрепяте идеята, че човек трябва сам да си прави инструментите и облеклото за ритуална употреба (това ще ви създаде известни трудности с камите и котлите). Ето защо ще ви дам и един вариант, който е възможно най-елементарен, а на всичкото отгоре стои чудесно и е използван от дълбока древност.
Говоря, разбира се за елинския пеплос – женска дреха носена преди 500 г.пр.н. Пеплосът представлява дълго правоъгълно парче плат, чиито два края се допират така, че да се образува нещо като цилиндър. Този цилиндър, в който „влиза” човек, се прегъва вертикално почти наполовина, като по-късата част трябва да остане отвън. С две безопасни игли се закача от двете страни над рамената, а на кръста се връзва с въже или колан. Вижте изображението, за да ви стане по-ясно.











Разбира се, не съм забравила и мъжете, които до този момент са стояли намръщено и са се дразнили, че в окултизма почти винаги става въпрос за жени. За тях съответната дреха е дорийския хитон, който обаче се зашива, за да стане на цилиндър, за разлика от пеплоса, който само се прегъва. Вертикалното прегъване на пеплоса липсва при хитона. Има възможност и да се носи закачен само на едното рамо, а ако прецените, че няма да ви притеснява можете и да не го зашивате, както е показано на схемата най-долу.
Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.