сряда, 29 февруари 2012 г.

Особен ден

Днес е един особен ден, поради ред причини, заради което си позволявам леко отклонение от обичайния ритъм на публикациите.

Вероятно вече всички сте се досетили, че датата е 29 февруари, което се случва веднъж на 4 години, когато годината, както в случая, е високосна. Но аз няма да ви обяснявам колко е специален този ден, защото е като "бонус" към останалите обикновени и едва ли не скучни 365 дни. В празничният цикъл на традиционната българска култура, а и не само, времето не е линейно, а циклично, от там и терминът "празничен цикъл". Най-просто обяснено това означава, че в миналото хората не са отчитали времето, което минава с години, които следват една след друга в безкрайна линия, а са следвали и почитали непрестанно повтарящият се цикъл в природата на раждане и умиране. Така например в народните представи, на денят на Зимното слънцестоене Богът Слънце умира, за да се роди като Млада бога три дни по-късно на 25 декември.

Не знам дали ви е известно, но в момента сме по средата на Тодоровата неделя - седмицата между Сирни заговезни и Тодоровден, която нашият народ счита за особено опасна и демонична. В тази седмица се почитат различните видове болести - всеки ден е посветен на някоя от тях. Днес е Луда Сряда (Тримирна, Преговяла, Черна, Куца, Крива сряда), т.е. днес се празнува за предпазване от лудост. Спазват се редица забрани, като най-вече тази, да не се работи на този ден. За тези, които се интересуват повече, препоръчвам да се запознаят по-подробно с цялата обредност свързана с Тодоровата неделя, защото е малко несериозно да разглеждаме частта извън цялото. Ако успея, ще ви зарадвам и аз с една статия по въпроса.

Но хубавото на днешния ден е, че именно днес започваме подготовката за посрещане на така любимия на всички празник - първи март. Днес е денят, в който нашите баби и дядовци, както и тези преди тях, са изработвали мартеници за всички в семейството, че дори и за домашните животни и дърветата в двора, а също така са поставяли на двора червен плат, с който да посрещнат повелителката на месеца и вестителка на пролетта Баба Марта. Мартеницата не е просто червен и бял конец, тя е силен апотропей, който предпазва от всякакви злини. Тя е символ, който цели и да донесе на този, който я носи здраве и просперитет. Ако решите да направите мартеница под формата на мъжка и женска фигура, то знайте, че Пижо е бял, а Пенда е червена! Няма как да не споделя и възмущението си от факта, че все по-малко и по-малко българи предпочитат удобството да купят мартеници, от колкото да положат минимално усилие и сами да си ги направят. Имайки предвид силната магическа функция на мартеницата, силно ви препоръчвам - изработете мартениците си сами! Не е нито трудно, нито неприятно, даже напротив, а и така ще спомогнете за запазването на тази прекрасна традиция! В тази връзка ви предлагам и едно събитие, в информацията за което можете да намерите автентично описание на това как са правили мартеници нашите предци:

Посрещане на баба Марта

Също така ви предлагам и едно друго събитие, свързано с празника, което ще се състои утре в Пловдив:

Празник на Баба Марта

Пожелавам ви весело усукване на червени и бели конци! Аз лично започвам след малко!

Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.