неделя, 11 август 2013 г.

Древноримски жертвен хляб - Libum

Жертвените дарове са неразделна част от езическите обичаи, като може да се каже, че хлябът заема централна роля сред тях. До ден днешен обреден хляб се приготвя за всеки важен повод в живота на човека, като в българската традиционна култура това е особено добре запазено. Пити се месят за раждането, сватбата, кръщенето, смъртта, за селски събори, за курбани в чест на някой светец, както и за големи празници като Бъдни вечер, Великден и Гергьовден.

Ако погледнете античните източници, ще откриете множество рецепти и описания на жертвени хлябове, които се различават в състава на продуктите според предназначението си. Днес ще разгледаме именно една такава рецепта, в която откриваме как да направим древноримски жертвен хляб наречен libum. Оригиналната рецепта е описана от Марк Гавий Апиций - римски автор, живял през 1 в. пр.сл.Хр. и звучи по следния начин:


"Либум прави така: сложи 1 кг сирене в хавана и го натроши на брашно. Сложи му 500 г много бяло пшенично брашно. Ако го искаш по-нежен, му сложи само 1/4 кг брашно. Сложи едно яйце и го смеси добре. Оформи един (кръгъл, плосък) хляб. Покрий пещта с листа. Печи хлябът в топла пещ, захлупен с глинена купа."


Хубаво е да се отбележи, че точните пропорции липсват в оригиналната рецепта. Ето защо не се притеснявайте да експериментирате с пропорциите. Този вид хляб е бил поднасян като дар към боговете на техните празници и вие можете да го приготвите със същата цел.

Нужни са ви:


- 150-300 г брашно

- 600 г твърдо овче сирене Пекорино или краве Пармезан (или напротив - същото количество меко сирене)
- 1 бр. яйце
- дафинови листа за дъното на тавата


Ако сте предпочели твърдо сирене - настържете го на ситно и го объркайте с брашното, след което добавете яйцето. Ако сте предпочели меко сирене - разбъркайте го добре, прибавете яйцето и чак след това брашното. Загрейте фурната на 180 С, оформете няколко малки питки и ги поставете в тава, предварително покрита с дафинови листа (или под всяка питка по две-три листа). Печете докато питките станат златисто-кафяви.

При поднасянето на питките на боговете, върху тях може да извършите и възлияние с мед.

Успех!

Източник:
Древноримски жертвен хляб от сирене (Libum)
Видео - приготвяне на Libum

1 коментар:

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.