неделя, 15 септември 2013 г.

Гадаене по листа чай

Времето навън започна да става все по-есенно и аз се размечтах за падащи листа в топли цветове, за прохладен вятър и спокойни вечери на терасата с чаша горещ, ароматен чай в ръка. Тези отвеяни мисли ме насочиха към една доста любопитна тема, която така и не сме обсъждали, а именно - гадаенето по чай. И съвсем като въведение в тематиката, ви предлагам днешната публикация.

Съществуват множество методи за извършване на самото гадаене, но в общи линии то се характеризира като особено лесно, дори за начинаещите, тъй като е свързано с търсенето и разпознаването на определени символи. Самият ритуал преди гаданието е близък до този при по-разпространеното в България "гледане на кафе". Гадателят приготвя чай от билкови* листа за човека, който иска да узнае съдбата си, и го сервира в полусферична бяла чаша. Чаят следва да се изпие, като на дъното трябва да остане около една чаена лъжичка от течността заедно с ароматните листенца. Тези остатъци се завъртат няколко пъти в чашата и тя се обръща в чинийката. След известно време гадаещият взима чашата в ръцете си и започва да разгадава бъдещето.

От тук нататък са възможни стотици интерпретации. Някои гадатели залагат на специално украсени чаши, в които положението на листенцата на определено място е индикация за определено събитие в живота на човека, за когото гадаят, докато други залагат на класическото разпознаване на символите, образувани от листата. Отделно от това съществуват и много разнообразни вярвания за това, което се вижда в чашата. Така например се смята, че течащи по чашата капки означават сълзи в живота на човека, за когото се гадае. И обратно - липсата им предвещава радостни събития! Ако се появи число, то най-вероятно се отнася за период от време - ден, месец, седмица или година. Вярва се, че буквите пък говорят за определени хора. Колкото по-близо до ръба на чашата са символите, толкова по-скоро ще се случат събитията, които те вещаят и обратното - след като се намират близо до дъното значи ще е нужно много време, за да се реализират.

Както при повечето гадания, които се основават на личните усещания на гадателя, и тук няма строги правила в значението на символите. В интернет обаче ще намерите множество списъци с подобни значения, които може и да ви бъдат особено полезни в началото на вашите занимания с чаените листенца. Моят съвет е да се осланяте най-вече на собствената си интуиция, а да не разчитате на готови формули. Или ако за вас използването на готов списък ще е по-лесно, то прегледайте няколко такива, от които да съставите свой, на база на личните си асоциации.

* Забележка: В нашите условия за "чаени листенца" могат да бъдат приети всякакви билки, въпреки че всъщност чаят се отнася за напитка, приготвена от определено растение носещо същото название. Особено удобни за този тип гадание са насипните чайове, като зеления, черния и техните разновидности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.