петък, 2 май 2014 г.

Няколко български обреда (видео)

Доста често ми се случва някой да изкаже предположението, че българските народни обичаи не са нищо повече от "бабини деветини". След дълги разговори, обогатени с примери, обикновено успявам да докажа на своите събеседници, че всъщност традиционната българска обредност не само, че е изключително интересна, но нейният пламък все още гори на много места. Противно на всеобщото мнение, подобно нещо "на запад" в тази форма няма.

За съжаление повечето от нас съвсем не осъзнават какво богатство е живата обредност. А тя е на път да изчезне, тъй като младите хора, в случай че имат интерес към магическото, са привлечени много повече от комерсиални боклуци, като книгите на С. Р. Улф, отколкото от това на какво може да ги научи собствената им баба. Интересуват се повече от интернет адреси и визуализации на места, отколкото от действително посещаване на реални светилища и разговори с практикуващи баячки.

И докато положението (или по-скоро отношението!) е такова, единственият шанс да наблюдаваме традиционната българска обредност в действие остават възстановките на обичаите. Точно едни такива възстановки искам да ви споделя днес. Те са режисирани от българският актьор Любен Чаталов, който ще видите и в интрото на всяко едно от клипчетата. Всеки обред е разигран като сцена от ежедневието. Избрах да ви покажа три клипчета, но ТУК можете да разгледате и останалите.

Ако последвате линковете под самите клипчета, ще намерите и информация за повечето от представените обреди, поради което аз няма да навлизам в подробности.

Приятно гледане!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.