вторник, 20 октомври 2015 г.

Черната меса

Изпитвам доста смесени чувства, когато трябва да пиша за подобен род неща. От една страна е интересно да се проследи начина, по който т.нар. вещерство се развива с годините, но от друга не искам да оставате с впечатлението, че искам да подклаждам ентусиазма ви, за да извършвате такива ритуали. Под "подобен род неща" съвсем нямам предвид това, което сме свикнали да се нарича черна магия или пък сатанизъм. Това, което имам предвид са едни практики, които по всяка вероятност са следствие от преследването на вещици, а не причина за него; едни практики, които с мрачния си романтизъм внушават представата за реализъм, докато всъщност остават по-скоро в сферата на фантазията.

В основни линии Черната меса представлява вид пародия на религиозната служба на Римокатолическата църква. Но особеното тук е, че по всяка вероятност този обред се появява в резултат на стремежът на някои автори да демонизират т.нар. вещици, приписвайки им един от най-големите грехове - оскверняване на християнски символи. Подобно съчиняване на скандални обреди е честа практика в борбата с вещерството и езичеството. Също толкова често можем да видим и обратното - измислените обреди от християнските автори да се прегръщат от т.нар, вещици и вещери, които започват да ги изпълняват. Това явление е силно застъпено в голяма част от съвременните окултни и езически практики, които разчитат почти изцяло на писмени сведения. А веднъж направена грешката започва да се мултиплицира в нечувани размери. Не искам да кажа, че използването на литература писана от християнски автори е лошо, по-скоро искам да изтъкна, че всички източници следва да се проверяват отговорно преди да започнете да се впускате в изпълнението на ритуали, създадени като анти-езическа или анти-вещерска пропаганда.

Няма да се впускам в подробни описания на Черната меса. От една страна защото за моите вкусове тя е доста съвременно творение, което на всичкото отгоре принадлежи по един или друг начин към християнските вярвания. А от друга страна съм ви намерила нещо, което ще вие много по-забавно да прочетете. Един откъс от книжката "Тронът на Луцифер", посветен на черната меса. Не се вживявайте много, защото все пак това не е научен труд или древен гримуар, а просто една стара руска езотерична книжка, предназначена за широката публика и, разбира се, целяща да компроментира капитализма. Въпреки това мисля, че за всички ще е интересно да прочетат тази информация, дори и само от любопитство.

Свалете си откъса за Черната меса от ТУК


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.