неделя, 3 април 2016 г.

Ключът към изкуството алхимия

Алхимията никога не ме е привличала, но реших днес да разчупя малко обстановката, както за себе си, така и за вас, и да ви споделя малко информация за един средновековен алхимичен ръкопис. Става въпрос за Clavis Artis (Ключ към изкуството), алхимичен ръкопис от Германия, който е известен главно с това, че неговото авторство се приписва на Зороастър. Датиран някъде в края на 17-ти - началото на 18-ти век, ръкописът се състои от три тома, два от които съдържат множество акварелни рисунки.

Познати са три копия на ръкописа. Едното се съхранява в Библиотеката на Академия деи Линчеи в Рим, другото в градската библиотека "Attilio Hortis" в Триест, а третото е собственост на Баварската държавна библиотека в Мюнхен. Известно е, че съществуват някои разлики между различните преписи.

На заглавната страница като автор е посочен Зороастър. Текстът гласи следното:

"Зороастър
равин и евреин
Ключ към изкуството
Част първа
Оригиналът бе написан от автора 
върху кожа от дракон
в Годината на Света
1996
Текстът е преведен 
от арабски на немски
в Годината на Христа
1236 
от

SVFR и AC"

Разбира се, сигурни заключения за това кой е авторът на Clavis Artis не могат да бъдат направени. Но поради споменаването на Rosae et Aurea Crucis се предполагат връзки с ордена на Розенкройцерите (Орденът на Златния и Розов Кръст). Имайки предвид основната роля, която играе алхимията при тях, подобна хипотеза съвсем не е изключена.

Върху илюстрациите се откриват алхимични изображения вероятно вдъхновени от публикувания през 1613 в Париж "Livre des figures hiéroglyphiques", приписван не на кой да е, а на самия Никола Фламел. Такива изображения са змията, или кръста, или сцените с клане на невинни, които изобразяват в алегория различните степени на opus alchemicum. Една по-скоро неочаквана фигура е тази на жената-змия, но изобразена с три глави. В Clavis Artis тя изглежда играе ролята на медиатор между тялото и духа.
интересно:
- дигитално копие на версия без илюстрации за тези, които нямат нищо против немския готически шрифт - ТУК
- още изображения можете да разгледате в Wikimedia Commons - ТУК

източници:
Clavis Artis - Wikipedia Italia
Zoroaster's Clavis Artis, a mysterious alchemical manuscript

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.