неделя, 17 юли 2016 г.

Днес почитаме св. Марина

Днешният ден, 17 юли, е посветен на св. Марина. Ето защо реших да споделя набързо няколко клипчета, в които да се запознаете с тази светица, наричана и Огнена.

Но преди това, можете да отделите десетина минути и да прочетете малко повече информация за самата светица. Смятам, че особено подходящ е един откъс от новата и вече похвалена от мен книга "Антични следи в магически обреди от българските земи".


В откъса сте прочели за Сливаровската пещера, която е посветена на св. Марина. Едно кратко клипче, но в същото това време много интересно, ще ви запознае по-добре със самата пещера.



Това клипче пък споменава за шествието, което местните хора извършват до пещерата всяка година на днешния ден. Подобно шествие хората правят и до параклиса на светицата.

Гледайте: Параклис "Света Марина" до Малко Търново. 17 юли 2016 г.

И за финал, в случай, че запазените антични следи в българските обичаи и специално в култа към св. Марина, са ви се сторили интересни, можете да си припомните и този филм, посветен на "огнените" светци - св. Марина и св. Илия (пст... само половин час е, струва си!).



А вече за най-амбициозните - горещо препоръчвам книгата "Забравената светица" на Валерия Фол.

5 коментара:

  1. Ти направо ме разби! Кат, ти религиозна ли си? Винаги съм се чудил как е възможно хората да се държат като стадо овце, вярвайки сляпо в лъжите на религиозните манипулатори! Обичайна практика сред пастирите на стадото е да обявяват за ,,светци" всякакви мародери, педофили и проститутки! Между другото, тук заедно с Марина, споменаваш и един друг ,,светец" - оня изрод Илия, дето собственоръчно изклал 450 ,,еретици", които отказали да почитат неговия ,,бог" Яхве! Но тоя ,,светец" вършил и други ,,добри" дела - изнасилвал всички жени, които имали неблагоразумието да влязат сами в храма на Соломон и ги пускал после да си ходят в къщи ... ,,пречистени" от светия дух! :) Тва не си го измислям, пише го в библията! Ако ,,християните" си бяха направили труда да я прочетат тая ,,свещена" книга, със сигурност не биха го почитали тоя злодей като светец! Заблуденото ,,християнско" стадо обаче го мързи да чете, на всичкото отгоре го мързи и да мисли! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Арис, разбира се, че съм религиозна, нали съм езичник, все пак. :) Неудобно ми е да ти обяснявам, тъй като нали си на толкова по-високо ниво от мен, но би следвало да знаеш, че има ОГРОМНА разлика между каноничното християнство и фолклорното християнство. Но, разбира се, всичко това е обяснено в клипчетата горе, които ако беше изгледал и ако беше прочел откъса от книгата в началото, щеше да разбереш, че коментарът ти е повече от излишен, а възмущението ти - умилително. :)

      Изтриване
  2. Няма как един интелигентен и духовно осъзнат човек да бъде религиозен! Блаватска го е казала много точно: ,,Няма религия, която да е по-високо от Истината"! Всички религии, включително и езичиските (макар и тва да звучи като оксиморон) си служат с лъжи, измами, заблуди, суеверия, ,,чудеса" и имат за цел манипулация, власт и контрол над съзнанието на хората, възползвайки се от наивността, страха и глупостта им! Не съм съгласен, че има разлика (още по-малко пък ,,огромна") между каноничното и ,,фолклорното"(?!) християнство - едно и също си е! Един и същ ,,бог" почитат, на едни и същи пророци и ,,светци" се кланят, на едни и същи канони и догми се подчиняват ... и от едни и същи писания - Стар Завет (Тора, Танах) и Нов Завет - черпят вдъхновение за своята СЛЯПА вяра! Що се отнася до клипчетата, първото е толкова елементарно, плитко и простовато ... изпълнено с наивни, глупави суеверия и ,,чудеса" (много важна част от религиозната манипулация, :)), че просто не си струва да се коментира! Второто клипче ,,не е достъпно на моята територия", но предполагам, че и то не би заслужавало кой знае какво внимание, особено пък ако в него е намесен ,,свети" изрод Илия! :):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някои неща не са въпрос на лично мнение - нито моето, нито твоето. Те са доказани факти. Едно от тях е огромната разлика между канонично и фолклорно християнство. Друго пък е смисълът и същността на религията. Но, разбира се, няма как някой, който посочва Блаватска за авторитет да има капацитета да проумее това. Бих те посъветвала да не се излагаш повече с инфантилните си коментари. Щом не можеш да осмислиш информацията от блог-а ми - не го чети. Интернет предлага множество страници, в които хора като теб си въобразяват публично колко много знаят за мистиката, при положение че им липсват елементарни познания. :) Но решиш ли да коментираш още - няма да съм толкова мила и любезна.

      Изтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.