сряда, 31 август 2011 г.

Асклепий, богът лечител


Асклепий (или Ескулап в Древен Рим) в древността е почитан като бог, покровителстващ медицината. Изобразяван е най-често като брадат мъж, а негов характерен атрибут е дългия жезъл с увита около него змия. Легендата разказва, че Асклепий станал толкова умел в това да лекува хора, че бил способен дори да възкресява мъртъвци. Но Зевс го поразил с гръм, по молба на Плутон - бога на подземния свят, чието царство било застрашено да опустее и по този начин да се наруши равновесието.

Интересна практика в култа на Асклепий е т.нар. инкубацио. Това била практиката болните да пренощуват на земята в храма на бога, заобиколени от неговите свещени змии. Вярвало се, че през нощта самият Асклепий ще им се яви със съвет как да се излекуват или ще получат от него знак на сутринта. Тази практика е запазена и до ден днешен в някои християнски храмове из страната, където болните преспиват в църквите с надеждата да оздравеят.

Най-често Асклепий е изобразяван като брадат мъж, в разцвета на силите си, а негов неизменен атрибут е дълга тояга, около която има обвита змия. Именно от там произлиза и символът на медицината, който виждаме редовно по табелите на аптеките - чаша с увити около нея една или две змии.

Най-известното светилище на бог Асклепий се намира в Епидавър (североизточен Пелопонес). На територията на България са открити множество оброчни плочки на Асклепий, както и негови светилища, като най-известни от тях са светилището на Асклепий Земидренски в с. Паталеница и това на Асклепий в антична Пауталия (дн. Кюстендил).


Оброчна плоча на Асклепий. ІІ-ІІІ в., РИМ Кюстендил

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.