неделя, 1 април 2012 г.

„Хитреците” в митологията

Снегът, който вали навън, както и фактът, че днес е първи април, ме навеждат на мисълта за онези герои от световната митология познати в англоезичните страни под названието trickster. В буквален превод от английски значението на тази дума е „мошеник, измамник”, но по-скоро с един положителен оттенък. Като архетип по определение и в контекста на българската културна традиция е по-правилно да се каже хитрец или дори чешит, като забавен чудак, който постъпва по необичен за всички останали начин и именно така допринася за благото на социума. Именно този термин съм избрала за настоящата публикация, тъй като предпочитам, когато е възможно, да използвам български думи, а не английски.

Хитреците са едни от най-интересните герои в световната митология. Обикновено те са от мъжки пол и се забавляват с това да нарушават правилата, да се хвалят с постиженията си и да правят номера както на хората, така и на боговете. Обикновено хитреците са способни да приемат всякаква форма и често се появяват като животни. Те играят особено важна роля в митологиите на африканците и индианците (коренното население на Америка), но също така могат да бъдат открити и в митовете на европейци, азиатци, обитателите на островите в Тихия океан, както и сред аборигените в Австралия. На много богове, полубогове и герои от целия свят са приписвани черти от тези на архетипа хитрец, но сега ще обърнем внимание на някои от тях, за които предполагам дори не сте чували.

Ешу, или също така известен като Легба, е западно африкански хитрец, който се свързва с пътуванията, търговията и общуването – или по-скоро недоразуменията. Вярва се, че той често създава кавги между хората или между хората и боговете. Един мит за Ешу разказва как Висшият Бог толкова се отвратил от неговите хитрини и номера, че напуснал света, заповядвайки на Ешу да остане тук и да изпълнява ролята на връзка между хората и него. В някои африкански митове се появяват и заек и паяк хитрец, последният от които се казвал Ананси. Ананси бил мъдро същество, което изпълнявало ролята на помощник на Бога, въпреки че някои истории го описват как се опитва да измами Бога.

Вдясно - фигура на Ешу; долу вляво - рисунка на Койотът


В културата на коренното население на Америка или т.нар. индианци, хитреците също заемат особено важна роля. Обикновено те приемат образа на животни, които притежават някои човешки качества. Най-често ролята на хитрец е приписвана на койота, но гарванът, американската врана, заекът, американската сойка, паякът, енотът, мечката и други животни също се появяват като хитреци в митовете на различните групи от индианци. Един мит, разпространен сред народът Кор Дълейн (Coeur d'Alene), разказва за това как първите хора избрали Койота за тяхна луна. Но когато научили, че той ги наблюдава и разказва техните тайни, го заменили с вожд, който от своя страна започнал да наблюдава Койота. Тогава, тъй като слънцето било убило някои от децата на Койота, той решил да изреже сърцето на слънцето, обричайки светът на мрак. Койотът искал да вземе сърцето със себе си и да го занесе в дома си, но само се спъвал в тъмното. В крайна сметка той трябвало да върне сърцето на слънцето и така светлината се завърнала.

В митологията на Микронезийските острови в западната част на Тихия океан се разказва за Олифат, син на смъртна жена и на небесния бог, който използвал хитрост, измама и магия, за да се снабдява с храна, пиене и с жените, които искал. Неговата алчност се превърнала в ревност и злоба, когато разбрал, че има брат, който бил отгледан тайно. Олифат хванал брат си и отсякъл главата му, след което я предложил, вместо очакваната риба, на баща си. Богът на небето съживил братът на Олифат и се разярил на постъпката на самия Олифат. Но хитрецът лукаво се обявил за невинен, посочвайки като довод, че след като му е било казано, че няма брат, той не би могъл да убие брат, който не съществува.

Някои учени предполагат, че хитрецът е една от най-древните фигури в митологията. Хаотичен и непокорен персонаж, той изразява много от човешките желания и импулси, които хората, живеещи в общества, се научават да контролират, за да поддържат социалния ред. Тъй като хитреците не могат да бъдат определени като напълно зли или добри, те обитават пространството извън правилата на обществото. Често са инфантилни, алчни, похотливи и дори отвратителни, но също така те могат да бъдат дружелюбни, услужливи, умни и мъдри. Въпреки, че хитреците често са описвани като егоистични, глуповати или твърдоглави, те също така помагат на хората да се справят със ситуациите и уроците, съдържащи се в тези митове. В допълнение, хитреците доставят забавни моменти, които напомнят на читателите и слушателите, че митовете трябва да носят удовлетворение и да се споделят от поколение на поколение.

Превод от английски: Cath

Източници:

U.X.L Encyclopedia of World Mythology”, 2008

Хитрец (архетип) в Уикипедия

Tricksters, Myths Encyclopedia - Myths and Legends of the World

Снимки: Ешу, Койотът


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.