четвъртък, 5 април 2012 г.

Богинята Хеката и Нейните Свещени Огньове

След един месец предстои едно уникално събитие, което съвсем отговорно бих могла да заявя, че е единствено по рода си. Става въпрос за обредът, създаден от Сорита Д'Есте (автор и издател) в чест на богинята Хеката - The Rite of Her Sacred Fires и който обред ще бъде изпълнен тази година за трети път на 6 май.
Всяка година, по време на пълнолунието през май месец, хиляди хора по целият свят запалват пламък, за да почетат богинята Хеката. Усещането да бъдете част от обред с подобни размери е невероятно, а най-хубавото е, че можете да изпълните обреда на избрано от вас място. Също така не е нужно да палите огромни клади, дори и малка свещ е достатъчна. Но разбира се, в идеалния случай ще сте сред природата и ще имате истински огън или факла - символът на богинята.
В следващия месец ще се опитам да ви запозная малко по-подробно с Хеката, защото няма смисъл да правите обред за божество, което не почитате или още повече - съвсем не познавате.
На български език обредът може да се намери в два варианта. Единият е версия, адаптирана към вярванията и духовните разбирания на тракийско общество "Трескейа", а другият е превод на оригиналният обред, направен от представителите на Pagan Federation International България. От вас зависи кой ще изберете или дори дали ще направите собствена интерпретация.
Успех!
Полезни връзки:
Официална страница на The Rite of Her Sacred Fires
Официалното събитие във Фейсбук
Свещените пламъци на Хеката 2012 - Трескейа
Ритуалът на Нейните Свещени Огньове Почитане на Богиня Хеката 2012 - PFI България

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.