сряда, 13 юни 2012 г.

Плочки с проклятия



В целия Гръко-римски свят археолозите намират интересни материални останки от вярванията на древните и част от тях са и т.нар. плочки с проклятия (curse tablets), наричани на латински defixiones, а на гръцки katadesmoi. Това са най-често тънки оловни пластини, вариращи в размера си от такива с големина на визитна картичка, до такива с големина на карта за игра. Върху тях с дребни букви са изписани молби им към боговете да сторят зло на враговете на този, който ги пише. Някои от тези плочки са навити, сгънати или дори пронизани с пирони. В някои случаи плочките са намирани заедно с малки антропоморфни фигурки, които също понякога са надупчвани с пирони. Обикновено след това те са поставяни някъде под земята: заравяни са в гробове или гробници, хвърляни са в кладенци или езера, скривани в подземни светилища или заковавани върху стените на храмовете.
Интересно е да се отбележи, че не всички плочки съдържат конкретно име, но е установено, че особено в Римския период такива плочки са били изработвани предварително – с оставено празно място за име, което клиентите сами да изпишат.

От плочките с проклятия можем да научим много за вярванията, свързани с хтоничните божества, които са призовавани в такива случаи – Хадес, Хеката, Персефона, Хермес. Разбира се, не всички текстове съдържат обръщение към боговете – понякога те съдържат само името на „жертвата”, а понякога текстовете им търсят посредничеството на мъртвите, като се предполага, че обръщението е към този, в чийто гроб се заравя самата плочка.
Тъй като Атина е един от най-силно проучваните градове от този период, именно там са открити и особено голямо количество подобни плочки с проклятия. Интересно в случая е, че голяма част от тях се отнасят за съдебни процеси. Сред плочките има текстове, които в съвремието бихме определили като „любовна магия”, или такива против крадци, спортни или търговски съперници.
Самите надписи варират от съвсем радикалното желание да се унищожи някой напълно „Унищожи еди-кой-си и цялото му домочадие напълно…” до това да се случи нещо конкретно на заклевания човек „Завържи езика и мислите на еди-кой-си, който ще свидетелства срещу мен в понеделник…” Що се отнася до тези с любовна насоченост някои вариации звучат по следния начин „Завържи Елена така, че тя да няма успех когато флиртува или прави любов с Деметрий.
Разбира се, над плочките с проклятия са били наричани допълнително и словесни заклинателни формули, които да осигурят ефективността им, като това се е правило както от професионалисти, занимаващи се изцяло с тази дейност, така и от самите „поръчители”.
Плочките с проклятия са един от интересните случаи, в които е запазен материалния носител на дадено заклинание и така ни дават сигурна информация за реалните практики, разпространени в древността, както и тяхната популярност сред хората.

Снимки:
Източници:
Ancient Greek Curse Tablets by Christopher A. Faraone
Curse tablets – Wikipedia

9 коментара:

  1. Разбира се има още много да се допълни по темата, но това е само опит за запознаване на аудиторията с въпросните плочки с проклятия. Препоръчвам на всички, които разбират английски да прочетат статията, която съм поместила в графа "Източници" - Ancient Greek Curse Tablets by Christopher A. Faraone

    ОтговорИзтриване
  2. Хубава и информативна статия!

    ОтговорИзтриване
  3. Статията си струва, мисля да използвам части от нея в един мой блог, разбира се ще дам сложа и връзка към материала тук. Надявам се, че нямате нищо против?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, rain!

    Георги, разбира се че можете да ползвате информацията, особено след като ще я цитирате коректно. :) Можете да разгледате предложените от мен "Източници" за повече информация.

    ОтговорИзтриване
  5. Катерина, едно пояснение - твърдението, че са наричани на гръцки defixiones или katadesmoi не е правилно, защото първото е назоваването им на латински, а второто на гръцки и буквално значи "обвързваща магия", а не проклятие. В същата връзка е важно и уточнението, което си направила, че в редица от тези плочки се срещат любовни заклинания, какъвто е примерът и с антропоморфната фигура (самото й приготвяне е описано в пълнота в папирусите).
    :) damnameneus

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за уточнението! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Да си призная вярвам, че една вея ако е принадлежала на някой с по лоши мисли, то може след това да ти донесе лош късмет.Особено подобни плочки,които са с надписи от едно време.Магия има и винаги ще има, поне за мен и в моите очи, тъй като хора,които мислят зло съществуват, а те със своята енергия могат да навредят на някого.Радвам се че ни пишете и показвате тази плочка.Добре е да се информираме и да знаем какво има по света.А статуята изглежда жестоко, за мен това нормален човек не би и и помислил да го направи.

    ОтговорИзтриване
  8. Само като гледам за тези плочки и направо тръпки ме побиха.Изглеждат много страшно и като знам с каква енергия и цел са използвали не ми се иска никога да се докосвам до тях или да виждам лично.Благодаря ви за статията.,Това показа че още в далечното минало е имало магии и подобни черни магии, каквито са днес но не на плочки а на кукла,която изобразява конкретен човек.Има много гръцки твърдения, за които и преди съм чувала.

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.