неделя, 21 октомври 2012 г.

Бармбрек (Barmbrack)


Бармбрек (или бармбрак) е традиционен ирландски хляб, приготвян за празника Самхейн. Хората, и най-вече нетърпеливите девойки, са го използвали за гадание, в което да разберат съдбата си през идната година. Те слагали в хляба: грахово зърно, пръчица, парче плат, дребна монета (традиционно сребърна монета от шест пенса) и пръстен. Също както при нашата новогодишна баница с късмети, така и при бармбрека каквото се падне в парчето е определяло съдбата на човека. Граховото зърно означавало, че човекът няма да сключи брак през идната година; пръчицата – че ще има нещастен брак или непрекъснато ще бъде въвлечен в спорове; парчето плат предвещавало бедност или лош късмет; монетата - че човекът ще се радва на щастлива съдба или богатство; а на когото се паднел пръстена – щял да сключи брак през идната година. Разбира се, ако имате желание можете да направите собствени „късмети”, като е препоръчително преди да ги сложите в тестото да ги увиете например в оризова хартия. Не забравяйте и да предупредите за тях тези, на които ще поднесете бармбрека, за да не си носят късмета … в корема. Също така трябва да имате предвид, че традиционно бармбрека се сервира и консумира, като добавка към следобедния чай, но едва след като е престоял една седмица на сухо и тъмно място. Е, можете и да го изядете докато е още топъл – пак ще е вкусен! И така да запретнем ръкави и да започваме.

Нужни са ви:
- 1 ч.чаша чай от типа „Orange Spice
- 4 ч.чаши брашно
- 3/4 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 1/4 ч.л. бахар (смляна)
- щипка сол
- 1/2 пакетче масло (може и малко повече)
- 1 пакетче мая
- 1/2 ч.чаша кафява захар
- 1 ч.л. захар
- 1 1/4 ч.чаши топло пр. мляко
- 1 яйце, разбито
- 1 ч.чаша стафиди
- 1 ч.чаша други сушени плодове

1. Още от предишната вечер накиснете стафидите, другите сухи плодове и кафявата захар в чая. Но запомнете, че преди да ги сложите в сместа трябва да ги изцедите добре.

2. В купа смесете преситеното брашно, подправките и солта. Добавете маслото, след което разбъркайте добре.

3. В отделен съд смесете маята, заедно с лъжичката бяла захар и 1 ч.л. от топлото мляко.

4. След като шупне, прибавете към сместа с маята останалото мляко и яйцето и разбъркайте добре. Всичко това изсипете в купата със сухите съставки. Месете докато получите твърдо, но еластично тесто.

5. Добавете и изстисканите сухи плодове. Покрийте купата с тестото с влажна кърпа и я оставете на топло място, докато тестото не удвои обема си. След това месете още 2 или 3 минути и разделете тестото в две правоъгълни форми за хляб, предварително намазани с мазнина. Ако нямате такива, то просто го оставете върху по-голяма тава.

6. Сега е моментът да сложите и късметите, ако сте решили да ги добавяте. Покрийте отново с влажната кърпа и оставете тестото да втаса повторно (от 30 мин до 1 час).

7. Печете в предварително загрята на около 180 градуса фурна, докато хлябът не покафенее леко отгоре и не започне да издава кух звук, когато го потупате.

Успех!

П.П. Имах доброто желание да изпробвам рецептата преди да я споделя с вас, но тъй като не знам дали ще ми остане време, за да ви я представя достатъчно рано, реших все пак да я публикувам преди това.

Източник (и още рецепти): Ye Olde Witches Brew Magazine

3 коментара:

  1. Хей,мерси! Канех се да правя Pan de muerto за Сауин, но ще ппробвам това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма защо! Занятията с магия не винаги са свързани със сложни ритуали и обреди. Голяма част от заклинанията и наричанията са свързани с приготвянето на определени храни - както при нас, така и в другите страни. Много бих се радвала, ако споделиш рецептата за Pan de muerto (Хляб на мъртвите).

      Изтриване
  2. Изглежда вкусно и интересно. Дано се намери кой да го омеси :д

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.