събота, 29 юни 2013 г.

Камшик (Agrimonia Eupatoria)

В България тази билка е наричана още - обикновен камшик, бутрак, камшиче, маясиличе, маясъливче, мастика, охтичаво биле, охтивче, ребник, чичек, жълт чичек, чичък, църната билькя, мотика, бутраклиев гюрлюк.

Знае се, че камшикът оказва силно лечебно въздействие върху всякакви възпаления на гърлото, устата и фаринкса. Ето защо той е особено подходящ в случай на всякакви възпаления, засягащи тази област на човешкото тяло. Но към камшика можем да се обърнем не само при болест, но и профилактично. Така например гаргара с чай от камшик действа благоприятно за гърлото и е особено полезна за хора, чиято професия е свързана с много говорене или пеене. Гаргарата от камшик се препоръчва и при възпаление на гърлото и ларингит. Трябва да се помни, че както с всяка друга билка, не трябва да се прекалява с консумацията на камшик. Допустимата дневна доза е не повече от две чаши чай.

От друга страна листата му могат да се използват при малокръвие и за промивки на рани. Също така те са особено полезни при ревматизъм, лумбаго, проблеми с храносмилането, втвърдяване и стагнация на черния дроб и заболявания на далака. Благотворно действие имат и бани с камшик на цялото тяло.

Билката действа благоприятно при проблеми с жлъчката и черния дроб, а също така и при хемороиди, кървящи венци и като промивка за варикозни язви. Полезна е като естествено запичащо средство при диарии, както и като пикочогонно и потогонно средство - при простуди, отоци, бъбречни заболявания и др.


Интересно е да се спомене, че в западния фолклор е разпространена представата, че камшикът може да лекува дори огнестрелни рани, но също така и да предпазва от вещици. 

Начин на употреба: Приготвя се чай от оситнени стръкове, като 3—4 с. л. билка се залива с 1/2 л вряща вода. След изстиване чаят се прецежда и се изпива за 1—2 дни. При ларингит се препоръчва следната рецепта за гаргара: 100 г сухи листа се варят в 1 л вода, докато обемът намалее с 1/3. Прецежда се и се добавя мед.


Помнете, че използването на билки трябва да става след задължителна консултация с лекуващия ви лекар, защото иначе може да бъде дори опасно!

Източници:

Блогът на prolet
Статия за камшика в Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.