вторник, 2 юли 2013 г.

Скален релеф на Митра


Ако пътувате към Гърция и сте избрали да минете през граничния пункт при Златоград, не пропускайте да се отбиете при скалния релеф на Митра, намиращ се в непосредствена близост до него. Самият релеф се намира точно преди селцето Термес, или още по-точно преди махалата Κάτω Θέρμες (букв. "Долен Термес"), на около 3,5 км. от границата. Табела за движещите се от България няма, но ако сте се информирали за местоположението на обекта няма как да го пропуснете. Ако и вие идвате от България, той се намира от дясната страна, точно до пътя ще видите типична за Родопите бяла чешма, както и малко място за паркиране - старателно бетонирано. От лявата страна на чешмата бетонния път продължава нагоре, но от дясно ще видите малка пътечка сред растителността. Именно тази пътечка води до релефа на Митра, който се намира на не повече от 100 метра нагоре по нея.

Самият релеф е открит през 1915 г. от Богдан Филов и американския му колега Уайтмор, които по това време извършват проучвания в Беломорието и Родопите. Датиран е някъде в периода около II-III в.сл.Хр. и изобразява бог Митра в характерната за него иконографска сцена - ритуално убиващ повален на земята бик. Под тази основна композиция личат и още няколко сцени от митологичния цикъл, свързан с това божество.

Митра е персийско божество, за което се смята, че има индо-ирански произход. Интересно е да се отбележи, че бог с подобно название има и в други религиозни течения. Така например изображенията на Митра, на които той убива бик са характерни за култът към него, който се разпространява в рамките на Римската империя. В Рим Митра е възприеман като божество на слънцето, идентично с Хелиос. В случая с релефа от Термес става въпрос именно за този "римски" Митра.

Релефът в Термес е заобиколен от зеленина, а от дясната му страна има течаща вода, извираща от скалата, което прави мястото наистина вълшебно. Наличието на това скално изсичане предполага и наличие на светилище на бога на това място или в близост, което го прави интересна дестинация както за любителите на историята, така и за последователите на езически вярвания.

Източници:


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.