петък, 13 декември 2013 г.

Чай за студените вечери

Обичате ли чай*? В последно време пия поне по две чаши чай на ден. Реших, че е крайно време да оползотворя билките, които имам от Еньовден, преди да е дошла новата партида. Замислих се, сред всичките лечебни свойства на билките, дали няма и такива, които да спомагат умствената, а защо не и психическата дейност. И след като вече изяснихме, че чаят може да се ползва за гадания, то защо да не видим как можем да впишем и самата напитка в нашите "духовни търсения".

Смесите, които ще ви предложа можете да направите предварително за по-голямо удобство. Разбира се, може и да смесвате билките непосредствено преди консумация, като обаче трябва да предвидите дозите - имайте предвид, че за една чаша чай е необходима около една чаена лъжичка билки.

Тези чайове трябва да се консумират още горещи, тъй като ароматните им пари също са част от техните "магически" способности.



Чай подпомагащ гаданията

Можете да включите този чай, като една приятна, полезна и ароматна добавка към вашите занимания с таро, руни и всякакви други гадателски методи.

3 ч.л. китайски черен чай
2 ч.л. маточина (Melissa officinalis)
1 ч.л. очанка (Euphrasia officinalis)
3 ч.л. пелин (Artemisia vulgaris)
3 ч.л. шипки (Rosa canina)

Чай за медитация

Преди да се отпуснете в медитативни състояния, може да се насладите на чаша чай от тази смес.

6 ч.л. чай "English breakfast" (или заменете с Цейлонски чай)
2 ч.л. лайка (Matricaria  chamomilla)
1 ч.л. шипки (Rosa canina)
2 цвята от бъз (Sambucus nigra)

Чай за сънища

Действително един чай за студените вечери. Може и да ви се струва странно да пиете чай преди лягане, но ви уверявам, че е дори много по-приятно, отколкото можете да си представите.

6 ч.л. розови листенца ( Rosa Rugosa)
3 ч.л. пелин (Artemisia vulgaris)
3 ч.л. мента (Mentha piperita)
3 ч.л. чай от жасмин
4 1/2 ч.л. канела

Чай против главоболие

Не е особено мистичен, но все пак се замислете - успявали ли сте да свършите нещо пълноценно докато сте имали главоболие?

3 ч.л. лавандула (Lavandula angustifolia)
3 ч.л. лайка (Matricaria  chamomilla)
3 ч.л. розмарин (Rosmarinus officinalis)
3 ч.л. джоджен (Mentha spicata)

И въпреки че точно зимата не е най-подходящият сезон за подготовка на подобни смеси, то поне ще имате предвид какво да търсите, когато догодина тръгнете да берете билки. И помнете - за една чаша чай е достатъчно една чаена лъжичка билкова смес! Внимавайте и колко време я държите във водата - обикновено 3 до 5 минути са напълно достатъчни.

Успех!

Забележка: по принцип "чай" се отнася за напитка, приготвена от определено растение носещо същото название, но в България сме свикнали да наричаме чай всяка билкова отвара. Това значение влагам и аз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.