събота, 7 януари 2012 г.

Карнеол

Карнеолът е оранжево-червена разновидност на Халцедона. Предполага се, че името му произлиза от някоя от латинските думи „cornu” – рог, „cornum” – череша и „carnis” – плът или месо. Карнеола се счита за камък на Слънцето, който абсорбирал неговата енергия и придобил топъл, сияен цвят. Също така е камък на истината, вярата и любовта, който ще защитава живота и семейството на своя приносител. Древните египтяни го описвали като „залез, затворен в камък”.

Талисмани и амулети

Астрологията счита, че използван като любовен талисман карнеола подобрява настроението и засилва страстта. Той притежава силата да пази от уроки, магии, заклинания и пр. Вярва се, че може да надмогне черна магия, да предпазва от астрални нападения, да даде кураж на притежателя си, да предотврати скандали, а също така предпазва от светкавици и осигурява усамотение. Лечителите считат, че силите на карнеола са най-активни през август.

Лечебни свойства

През Средновековието карнеола бил разделен на мъжки – червено-кафяв и женски – розово-оранжев. По това време в книгите, посветени на лечебните свойства на камъните, уверявали, че карнеола има „успокояващ и умиротворяващ ефект” и поради тази причина било препоръчително да се приготвят смески и прахове от него. Древните гърци използвали карнеола, за да лекуват нервни болести, треска, а също така и за укрепване на зъбите. Било препоръчително по време на раждане родилката да държи този камък в устата си, за да облекчи родилните си болки. Считало се е, че носенето на огърлица от карнеол лекува базедова болест, в някои случаи дори по-ефективно от кехлибара. Също така, тази огърлица успокоявала гнева, подобрявала настроението и лекувала нервни сривове. Инкрустиран в пръстен, карнеолът ще успокои сърцебиенето. Когато се нанесе на клепачите, този камък има способността да лекува главоболие. Вярва се също, че стабилизира вътречерепното налягане, както и ниското кръвно налягане. За последното следва да пуснете две парчета карнеол във вряща вода, след което да ги поставите върху слепоочията за 2 до 5 минути и да повторите всичко това 3 до 5 пъти.

Магически способности

Множество легенди и суеверия са свързани с карнеола. В античността хората вярвали в неговите силни магически качества и го използвали за множество амулети и талисмани. Този камък бил символ на живота в Египет на фараоните. Древните гърци правели геми от карнеол с изображения на Купидон и Психея. Такива геми били талисмани на истинската любов. Гърците ги използвали, за да определят дали любовното чувство е истинско – ако било така, то се вярвало, че камъкът ще започне да блести, когато бъде погледнат от възлюбения или възлюбената на този, който го носи.

по материали от: http://www.jewels-empire.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.