петък, 10 февруари 2012 г.

"Книга на сенките"


Още с първите стъпки в окултната литература, българският читател ще се сблъска с понятието „Книга на сенките”. Твърде мистичното наименование ни оставя с впечатлението за книга, пълна с изписани с кръв думи, в която има тайни рецепти с крила от прилепи, чудодейни билки, а също така и нечувани тайни за безсмъртие. Както вече свикнахте да разбирате в The Occult Roomтова съвсем не е така! Всъщност това название не може да претендира за особена древност, защото е наложено от небезизвестният Джералд Гарднър по времето, когато той въвежда и Уика, като религия, а именно средата на 20-ти век. Той използва терминът „Книга на сенките” относно книгата с религиозни текстове и инструкции за магически ритуали, която ползва. По-късно това название е прието и от други традиции в уика, както и от самостоятелно практикуващите последователи на уика. А с времето започва да се възприема като наименование за магически сборник или личен дневник, в който се записва всичко свързано с магическата практика, независимо в контекста на каква традиция или вяра.

Разбира се, много преди Гарднър е имало магически текстове, като в някои традиции е имало и специални изисквания за материала, на който са написани, начина им на писане и съхранение и т.н. В днешно време вече няма как да пишем върху пергамент или папирус, за да задоволим собственото си желание за мистицизъм. Ето защо ви съветвам при съставянето на книгата, която ще ви служи като сборник за обреди и заклинания, да се водите от по-практични подбуди.

1. Електронен вариант

Действително много хора залагат на електронният вариант на „Книга на сенките”. Тук няма да се спирам подробно, защото предполагам, че всеки от вас добре знае как да състави папка и документи на компютъра си. Този вариант дава изключителна свобода що се отнася до оформлението и е невероятно лесен за попълване. Ето защо е предпочитан в днешно време. Въпреки това много хора подхождат доста скептично към този вид съхранение на информацията за обреди и заклинания, тъй като не искат да бъдат зависими от ток и техника, и предпочитат старият класически начин – писане върху хартия.

2. Тетрадка или тефтер

Изберете си някакъв дебел тефтер или тетрадка и записвайте в тях, каквото ви е нужно. Съветвам ви първо да огледате родните книжарници за нещо подходящо, защото въпреки че изглеждат много мистично, книгите които се продават в интернет са неоправдано скъпи. По-добре си вземете една семпла тетрадка и я украсете по ваш вкус, от колкото да хвърляте пари на вятъра. При всички положения този вариант е за тези, които не се мързеливи, защото е свързан с много писане. Хубаво е да разделите вашата „книга” на няколко части, където да записвате различните видове заклинания и обреди, за да ви е по-лесно да ги намирате след това. Огромен плюс на този вариант е, че можете да вземете вашата „книга” навсякъде, без да се налага да мъкнете с нея кабели и зарядни.

3. Папка или класьор

Този вариант е нещо като комбинация между предходните два. Удобно е, защото можете да слагате вътре всякакви листове, било то принтирани или написани на ръка. Тук, струва ми се, най-лесно ще направите разделение на нещата, защото няма опасност предвиденото място да свърши или пък да не ви остане място за някакъв раздел. Можете да добавяте колкото и каквото си пожелаете!

В крайна сметка, ако сте решили сериозно да се занимавате, най-вероятно е да се окажете в ситуация, подобна на моята - с няколко папки на компютъра, три-четири тетрадки и два класьора! Но помнете - важното е да е практично!

Успех!

1 коментар:

  1. Лично аз съм срещал понятието "Книга на сенките" наред с "Книга на огледалата" (Book of mirrors), където второто е упражнителна тетрадка,а първото е книжка с готов резултат.

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.