понеделник, 19 март 2012 г.

Красота и магия

Преди няколко дни, въодушевена от прекрасното време, реших да се подготвя със събирането на материали за направата на различни билкови чудесии. Започнах скорострелно ровене в интернет, с цел откриване на нови и интересни рецепти, и така от страница на страница тематиката някак се измести в една много по-конкретна насока, а именно продуктите свързани с красотата! И тъй като март месец се води женски месец, реших да си позволя тази волност и да зарадвам дамите с няколко интересни рецепти и малко любопитна информация.

Нека започнем с няколко лесни рецепти с натурални продукти:

Подхранваща маска за лице: подгответе смес от мед, извара и едно яйце. Нанесете я върху лицето и шията, но не я втривайте в кожата. Измийте след 30 минути. Можете да правите тази маска веднъж седмично.

Тоник против акне: изсипете две или три чаени лъжички изсушен босилек в чаша вряща вода и оставете да престои от 10 до 20 минути. Изстудете и след това нанесете върху лицето с памучен тампон.

За отстраняване на грим и подхранване: използвайте чисто сусамово масло или зехтин, особено за премахване на грима върху очите. Или смесете в тъмна бутилка масла от кайсии, авокадо, бадеми и сусам – подходящо е за всякакъв вид кожа.

Не е учудващо, че съществуват множество заклинания и магии, които жените в миналото са прилагали, за да изглеждат красиви и привлекателни. Например в българската традиционна култура особено внимание е отделено на косата, която трябва да бъде дълга и гъста. Ето защо съществуват доста магически обреди, които да я направят именно такава. Така на Нова година косите се мият с вода, в която е бил потопен дрян, за да са здрави и блестящи; на Тодоровден, за да са здрави и дълги като конските опашки; на Гергьовден преди изгрев слънце косите се решат под топола, за да са дълги като нея; на Еньовден, косите се мият с вода, в която е била накисната билката еньовче, за да са гъсти и блестящи и т.н.

Дори и днес заклинанията за красота все още се ползват и дори са едни от най-популярните. Нещо повече – измислят се нови, които да отговарят на нуждите на сегашното общество, като например заклинанията за отслабване. С разнообразни средства и по различни начини, жените, а и не само, използват магията и до ден днешен, за да се сдобият с красота.

Заклинание за красота

Лично за мен това заклинание е доста наивно, предполагам съвременно, но много ми напомни за прословутото „Огледалце, огледалце…”, за това реших да го споделя.

По време на пълнолуние, вземете огледало и излезте навън, или поне се убедете, че луната се отразява в огледалото. Вземете изображение на това, което искате да промените в себе си (коса, устни, очи и т.н.), поставете го върху огледалото и се съсредоточете върху него. Кажете:

Лунно сияние, звездна светлина,

нека вятърът носи твоята светлина,

нека твоят блясък покрие моето тяло,

и нека твоето сияние покрие всяко око.

Кажете това три пъти и се концентрирайте върху частта, която искате да промените. Кажете:

Лунно сияние, звездна светлина,

очертай и оформи моето тяло,

така както на розата й е дадена красота,

нека и аз разцъфна в твоята светлина,

светлината, която ми носи красота,

и ми дай красота три пъти по три.

Кажете това три пъти и след като приключите запалете свещ (розова)

или благовоние.


Разбира се, в желанието си да бъдат красиви, жените не използват само магия, а разчитат най-вече на разкрасяващи средства. Вероятно още първите хора са използвали различни украшения, но първото археологическо доказателство за използването на козметика е от 3500 г.пр.н.е. в Египет. Тази страна се слави с особени традиции в тази област, но ние знаем, че почти в целия античен свят хората са полагали особени грижи, за да изглеждат добре. Понякога, за да се засили ефекта от козметичния продукт, към него се прибавя и някакво заклинание.

В своята книга „Магическото домакинство”, Скот Кънингам и Дейвид Харингтън дават още една забавна рецепта, с която да засилите своята красота. Нужен ви е обикновен крем за лице или тяло, кристална или стъклена купа, малко розова вода и перо. Изсипете крема и розовата вода в купата и бъркайте докато се смесят напълно, след което ги разбъркайте с перото. Според авторите, когато използвате този крем ще бъдете особено привлекателни за мъжете, а също така ще имате способността да предотвратявате и кавги. Според мен това са две доста противоположни неща, като често едното поражда другото! :)

Каквото и да ви е мнението за тези заклинания, хубаво е да не забравяме, че козметиката, освен да разкрасява, има и друга важна функция, а именно да предпазва от негативни влияния. Така например прословутият арабски черен грим – кохл, се е носил, за да предпазва от уроки, но също така и от вредните слънчеви лъчи. По-долу съм дала няколко интересни линка, за тези, на които би им било интересно да научат повече за магията на грима и козметиката.

Бъдете красиви, но най-вече истински!

Интересни линкове:

Кохл и арабският грим

Мехнди - изкуството за рисуване с къна

Mayan secrets for health and beauty

Ancient Egypt: Personal Hygiene and Cosmetics

Medicamina Faciei Femineae - (Овидий - "Изкуството на красотата")

Glamour and Beauty spells

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.