неделя, 24 февруари 2013 г.

Идва първи март


Съвсем скоро ще посрещнем един от най-ведрите празници в българския традиционен календар - първи март! По това време от векове насам по нашите земи хората посрещат настъпващата пролет, олицетворение на която е добре познатата ни баба Марта.

Вече можете да видите на всяка спирка павилиони с множество и разнообразни мартеници, някои от които откровено абсурдни (мартеница с автомат?!?). Разбира се, ако обърнете етикетите на тези продукти, ще видите, че в преобладаващата си част те са произведени не къде да е, ами в Китай.

Реших, че няма да ви обяснявам какво е мартеницата и какво символизира, нито пък кои са легендите, свързани с баба Марта, тъй като в интернет и в библиотеките има достатъчно богата информация по въпроса. Вместо това реших да призова всички свои читатели да отбележат първи март така, както трябва - създавайки мартениците за любимите си хора сами. Магията на мартеницата не се крие само в нейния цветови код, а и в начина, по който тя е изработена, в енергията, чувствата и мислите, които са вложени в нея. Ето защо нашите баби и дядовци са обръщали особено внимание на усуканите червен и бял конец.

Чудесно описание на традиционния начин за правене на мартеници е поместено в блог-а на "Трескейа". Можете да го прочетете ТУК. Разбира се, ако тази година не разполагате с необходимата вълна, то можете да използвате и обикновена прежда. Тракийско общество "Трескейа" са създали и събитие във фейсбук - "Посрещане на баба Марта", към което можете да се присъедините, ако имате желание.

Отделете от времето си на 28 март и направете сами мартениците си, уверявам ви, че няма да съжалявате! И запомнете - Пижо е бял, а Пенда - червена!

Успех!

Полезни връзки:
Как се правят мартеници - топчета
Как да си направим: Традиционна мартеница
Кога за последно сте правили мартеници? (свежа идея)
Как да си направим мартеничка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.