понеделник, 15 юли 2013 г.

Горещници - три дни посветени на огъня


Днес е първият от трите дни на един традиционен български празник, който заема считания за най-горещ период от годината - 15, 16 и 17 юли или наричани от народа просто Горещници. Вече съм обсъждала, макар и в доста кратък вариант, самия празник, както и един от основните обреди, свързани с него - паленето на жив огън. Въпреки това не исках да пропусна споменаването на Горещниците и тази година, тъй като те са един чудесен пример не само за магически практики в българската традиционна култура, но също така и свидетелстват за запазването на една изключително древна езическа вяра.

Ако за пръв път чувате за подобен празник, то можете да прочетете какво представлява той ТУК. Ще видите, че основно място в обредността, свързана с Горещниците е паленето на т.нар. "жив огън". Описание на тази практика можете да прочетете ТУК. Последният ден на Горещниците е свързан неразривно с името на една светица - Св. Марина, която на места е наричана дори Огнена Марина. Тази светица е особено интересен образ от българския фолклор, тъй като в нейният култ има много силен архаичен пласт. Един интересен филм, посветен на нея и на още един "огнен" светец - св. Илия - можете да гледате ТУК. А за връзката на Св. Марина с Горещниците, можете да прочетете кратък откъс от книгата на Георги Мишев "Thracian magic: past & present" - ТУК. В същата книга авторът прави интересен паралел с празниците през същия период, но в древността. Така че ако искате да научите каква е връзката на традиционния български празник Горещници и мистичната звезда Сириус, то можете да прочетете още един откъс от "Thracian magic: past & present" ТУК.

Надявам се, че след като се запознаете с тези материали ще имате една много по-ясна представа за това какво са Горещниците. Нещо повече - надявам се, че ще успеете да вникнете в това, че те са един пряк наследник на онези древни езически практики, които изпълват въображението ни, а не са "прост селски празник" лишен от всякаква логика, както погрешно сме свикнали да мислим за собствените си традиции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.