понеделник, 18 юли 2011 г.

Горещници

Интересен период от обредния календар на българина са изминалите няколко дни - 15, 16 и 17 юли, които в българския фолклор са наричани Горещници - празници в чест на огъня, за които се вярва, че са най-горещите дни в годината. В различните райони има и известна разлика между датите, на които се празнуват Горещниците, като те могат да бъдат отбелязвани по-късно - от 17 до 19 юли. Всеки един ден от този празничен цикъл носи определено название, което варира в различните райони, но най-разпространени са следните: 15 юли - Чурлига (Чурута, Чюрука), 16 - Пърлига (Люта) и 17 юли Марига (Марина Огнена, Опална Марина).

Горещниците са свързани със строги забрани за извършване на работа, независимо дали тя е полска или домашна, като много от тези забрани са пряко свързани с огъня. Вярва се, че нарушаването им може да причини пожари по нивите и къщите, което е означавало семейството да остане без храна или без дом. Ето защо през тези дни не се ходи на нивата, не се жъне, вършее, коси и копае; не се пере, не се мие, готви и чисти и т.н. Заради обвързаността на празника с огъня, част от забраните са пряко свързани с него – не се меси и пече хляб, не се пали огън, включително не се палят свещи.

На първия ден от Горещниците огъня в огнището, който се поддържал през цялата година, се загасял и до третия ден не се подновявал, тогава се палел ритуално жив огън (чрез търкане на сухи клонки), който се прескачал от всички за здраве и от който всеки си взимал, за да запали огънят в дома си.

Според православния календар светците, които са почитани от 15 до 17 юли са светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина. Св. Марина, по мое мнение, а и не само, е една от най-интересните светици, почитани в България, в чийто образ ясно се виждат черти на антични божества. Тя е наричана от народа и Огнена Марина и е считана за повелителка на огъня и последния и най-важен ден от Горещниците е посветен на нея.

Тъй като основният поминък на българина е бил земеделието, появата на пожар или градушка, които да унищожат реколтата, е било равнозначно на глад и бедност. Ето защо и Горещниците са особено важни дни в годината, тъй като обредните действия, които се извършват през тези дни целят именно предпазването от подобни беди.

В тази статия се опитах съвсем кратко да ви запозная с вярванията и обредността, свързани с Горещниците. Насърчавам всеки, който има желание да прочете повече по въпроса да потърси по задълбочено – информация има! А ако не можете да намерите информация, която да ви задоволява, то можете да потърсите възрастни хора, които все още помнят как са протичали тези толкова жарки дни.

Успех!

Източници:

http://www.focus-news.net/?id=f18223

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=1100

"Българска митология, Енциклопедичен речник", съст. Анани Стойнев


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.