събота, 21 ноември 2015 г.

Резултатите от анкетата (част 3) - Практика

Останала съм с впечатлението, че практиката е основното занимание на хората интересуващи се от мистицизъм в България. Спомням си, че по времето когато форумите все още бяха фактор в тези среди, на начинаещите непрекъснато им се обясняваше, че трябва да практикуват повече. Лично аз не подкрепям тази идея, защото ако не знаете как да направите нещо, то всъщност е по-добре да не го правите. И ако не бихте тръгнали да правите торта без да знаете как, не виждам защо бихте тръгнали да правите магия, без да имате и най-малка представа как. Но това, разбира се, е тема на друг разговор.

Анкетираните, които извършват ритуали като част от своята практика са по-голямата част - 70%. Същият процент са и хората, които използват молитви. Съвсем слаба разлика се вижда при извършването на магии, където процентът на тези, които НЕ се занимават с подобен род действия е 36%.

Що се отнася до това с какво се занимават анкетираните, то отговорите са съвсем очаквани (фиг. 1). Съвсем в стила на съвременните западни езотерични течения, най-много хора са посочили визуализацията и гаданията като постоянна част от своята практика, съответно 63% и 53%. На трето място е също практика, свързвана предимно с новите течения - медитацията. Големият процент на хората, които се занимават с гадания, отдавам на това, че този род занимания (гледане на кафе, карти, таро и т.н. ) са доста популярни в България, дори и практикуващите ги да не са активно занимаващи се с езотерика или мистицизъм. Интересно е да се отбележи, че магическите обреди (34%) надделяват над почитащите такива (22%). Лично аз отново бих отнесла това към влиянието на западните съвременни практики, в някои от които уважението, страхопочитанието и преклонението пред Божественото се възприема малко или много негативно и волята на практикуващият е единственото, което има значение. Всъщност смятам, че цялата анкета носи един доста силен полъх на съвременните западни езотерични течения и това си има своето логично обяснение, но (естествено!) това е тема на друг разговор.

фиг. 1

От 48% процента на хората, които отбелязват астрономическите явления, най-голям процент имат тези, които празнуват лунните цикли (61% за пълнолунията и 51% за новолунията). Интересно е, че четирите основни слънчеви празника не се отбелязват в еднаква степен. Слънцестоенията са малко по-популярни (50% за Зимното и 49% за Лятното), докато равноденствията остават на заден план с по 47%. Можем да предполагаме, че това се дължи на важността на тези събития в традиционния български календар - Коледа и Еньовден са едни от най-тачените народни празници.

Видът на магическите занимания на анкетираните навява по-скоро оптимизъм. Най-висок процент имат магиите, насочени към лична трансформация, следвани от магиите за благополучие и късмет. Както зловредната, така и любовната магия имат само по 16%, което лично мен ме изненада, Очаквах процентът да е много по-голям, най-вече при любовната магия.

фиг. 2
При гадателските методи също няма изненади. Вероятно най-учудващ е малкият процент на хората, които се занимават с взиране в огледални повърхности като кристални топки, черни огледала или дори просто купа с вода. Купата с вода е доста достъпен метод за гадаене, за разлика от картите таро например. Или... каквото и да е! Отдавам пренебрегването на "взиращите" гадателски методи на това, че много по-лесно е да се постигнат бързи резултати с вече направени изображения или символи. Също сравнително малък ми се стори и процентът на занимаващите се с гледане на кафе/чай. Явно не са толкова на мода сред възрастовите групи на анкетираните.
фиг. 3

Доста голямо разнообразие обаче има в честотата на практикуване. Въпреки че към 48% от анкетираните споделят, че отбелязват астрономически явления, а около 50% пък от тях твърдят, че отбелязват пълнолунията и новолунията, само 11% са тези, които извършват някаква практика веднъж месечно, а само 6% - повече от веднъж месечно. Доколкото аз съм запозната, обикновено в месеца има поне едно пълнолуние, че и новолуние. Най-голям процент са хората, които практикуват "само при необходимост" (41%), следвани, по-скоро учудващо, от тези, които го правят всеки ден - 25%.
фиг. 4


"Само при необходимост" е и категоричният избор за провеждане на магическа работа - цели 77%. Което до известна степен резонира с видовете магически обреди посочени от анкетираните. И е също доста успокоително.

фиг. 5
Бях поставила в анкетата и два въпроса за практиката сред природата, тъй като съм на мнение, че това е нещо, което много силно се пренебрегва от практикуващите в България, а и не само. Съвременният начин на мислене, полъхът от запад и фактори като невъзможност (23%) са само малка част от нещата, които пречат за по-чести посещения на гората, полето и плажа. Всъщност по-големият проблем е, че много хора са на мнение, че нямат необходимост да извършват каквато и да е дейност сред природата (цели 16%). Липсата на потребност за връзка с природата (отново 16%, предполагам същите), особено аке е сред съвременните езичници, е доста тревожен факт. Разбира се, няма как всички обреди човек да извършва сред природата, макар че 4% се справят с тази нелека задача. Най-често анкетираните напускат града и удобството на своите къщи "само при необходимост" - 48%. Изключително съм щастлива, че 10% успяват всеки месец да го направят! А на щастливите 2%, които всеки ден извършват практика сред природата просто завиждам благородно.

Знаете, че много се вълнувам от това дали практиукувате сами или в група. Моето приключение без край да открия практикуващи групи в България, които свободно да говорят за дейността си за момента остава без особен резултат. Въпреки това, както може да се види от фиг. 6, цели 4% твърдят, че практикуват в група! Ужасяващите 65% остават сами, докато 12% балансират между самотната и груповата практика.

фиг. 6

Тъжният и самотен български езотерик си личи най-добре от това, че цели 44% от анкетираните никога не са извършвали съвместна практика с други хора. Донякъде е успокояващо, че 56% все пак са имали възможност да срещнат себеподобни и да се опитат да извършат обред с тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.