четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Serpent's Tarot - приключение в познатото непознато

Запознах се с Диляна Божинова в един форум преди много години. Още тогава човек можеше да види в нейните рисунки не само романтизма и наивността на тийнейджърските артистични напъни, но въображението и устремеността на един истински художник. И още тогава тя не имитираше, тя създаваше. Нейната ярка индивидуалност личеше дори в онези първи опити. С годините тя успя да развие своя талант, при това в разнородни насоки. Сега тя се занимава с илюстрации, картини, скулптура, моден дизайн и прави прелестни ръчно изработени кукли.

Но това, което искам да споделя с вас е последният й проект. Диляна се впусна в едно дълго приключение, за да сбъдне своя детска мечта - да нарисува колода таро. И, честно да ви кажа, успя перфектно да се справи със задачата!

Трябва да призная, че когато ми каза, че смята да създаде колода от Големи аркани за един месец, си помислих, че по всяка вероятност е прекалила с кафето и ентусиазма. Огромно беше учудването ми, когато тя съвсем без никакви притеснения започна да споделя едно по едно готовите изображения всеки ден. И всеки ден аз включвах компютъра и чаках с нетърпение да се появи Висшата жрица, Обесеният или Луната. А когато най-накрая се появи и ефирното изображение на Света, аз неусетно започнах да влизам в страницата й и да разглеждам всичките карти една след друга. За мен приключението вече беше започнало...



Serpent's Tarot е името, което тя избира за колодата, а всеки който прегледа изображенията може да разбере защо. Създанията, които оживяват чрез картите са, както самата Диляна описва, "невиждани досега, но някак много познати". Уникалното за колодата е, че е първата напълно оригинална таро колода, нарисувана от български художник. Доколкото ми е известно има само още една българска колода таро, нарисувана от Явора Паунова, която обаче интерпретира установените от Марсилското таро и Таро на Райдър-Уейт изображения и символика. Serpent's Tarot не е Райдър-Уейт базирана колода, не е и Тот базирана колода. 



Всъщност тя е "Диляна базирана" колода - сътворена от въображението на художника, неговото разбиране за картите и техния символизъм. А това я прави особено ценна! Колодата Serpent's Tarot за момента е съставена само от Големи аркани. Съвсем готова е за предварителни поръчки, които можете да направите или чрез магазина в etsy на Диляна, или като се свържете директно с нея, като например фейсбук страницата й.

Не знам за вас, но аз определено ще се сдобия с едно копие! И просто нямам търпение да държа тези фантастични карти в ръцете си!



Горещо препоръчвам да се запознаете с творбите на Диляна. Можете да го направите на следните места:

Страницата й във фейсбук е пълна с изображения - ТУК
Магазинчето в etsy - ТУК
Профилът й в Devianart - ТУК
Artstation - ТУК
Behance - ТУК


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.