понеделник, 23 ноември 2015 г.

Разговори с Тъндър

От много, много време насам все си говорим с Тъндър как ще направим интервю за Тайната стая. Но аз все се бавех, защото ми беше доста трудно да измисля какви въпроси точно да й задам. От една страна защото аз нищо не разбирам от астрология, а от друга, защото исках да питам толкова много неща. Дейността на Тъндър е доста всеобхватна - тя има блог "Thunder: астрология и езотерика"; администрира фейсбук групата "Разговори с Вселената - Астрология и езотерика"; но също така прави едни доста информативни видео клипчета за астрология... и не само. Докато се чудих какви въпроси точно да задам, естествено съвсем пропуснах да попитам за правенето на клипчета - една нова тенденция в българските езотерични среди. Но пък винаги може да проведем и още един разговор с Тъндър. Вижте какво НЕ пропуснах да я попитам.

Какви са приликите и какви са разликите между твоите две страсти – астрологията и картите таро?

И двете са „разговор с Вселената“, начин да се свържем с онова, което някои наричат Бог, Богове, други Универсален ум, трети Източника. Те са средство, за да разберем, че Божественото не се търси някъде вън от нас, а изучаването му започва именно като погледнем навътре към себе си и открием, че ние сме не само деца на този Вселенски разум, а имаме задачата (и задължението) да творим, като част от него, собствената си реалност. По различен начин се чувствам към тези два езика, обаче – астрологията (сякаш) „говоря“ от повече от един живот, докато картите май намирам за първи път в този. :D Всяко намира мястото си, но при кризисни ситуации съм по-склонна да прибягвам (по навик) към астрология, докато картите сочат пътя ми към експанзия, когато всичко е мирно, птичките пеят, пчеличките събират мед и цялата тази идилия ми дойде в повече. :D

Няма как човек да не забележи, че имаш доста остър език. Кои са нещата, които не можеш да толерираш?

Често ме определят като рязка в Интернет, на живо не толкова, защото и в очите не казвам абсолютно същите неща, колкото заради „благият приятел“ Марс, планетата на агресията (наред с доста други неща, поверени на управлението му) в 11 дом (който управлява и Интернет) в квадрат с Плутон (често също рязка, агресивна планета) в 3 дом (който  е дом на близкото общуване). Словесните ми провокации в 99% от случаите не са свързани с нетолерантността ми, колкото с добронамерената ми критичност. Естествено, всеки е свободен да счита, че критичността ми не е добронамерена, защото не е фина и не щади чувствата на хората, но аз не съм видяла през живота си и веднъж фината тактичност да е отклонила някого от фундаментална грешка. Тя работи при хора, които по дефиниция вървят по правия път, но ги хващаме в момент на слабост, когато правят първата си крачка извън него. Вярвам, че всеки е свободен сам да определя накъде да върви – аз само отразявам как изглеждат в моите очи някои по-екзотични в не добрия смисъл решения. Ако на човек не му харесва отражението – променя се. Ако му харесва – продължава да прави каквото е решил. При всички случаи аз лягам вечер с чиста съвест, че съм допринесла да упражни изконното си право на информация да види как изглежда отстрани (а това не винаги е розово). Нетолерантна мога да бъда само в личните си отношения, когато считам, че някой неправомерно ограничава свободата ми или накърнява интересите ми. Но пък тогава не съм добронамерено критична, хахахаха.

Лесно можем да намерим информация какво е астрологията. Според теб какво НЕ е астрологията?

Бях писала като гост автор тук статията „Астрология и детерминизъм“ и в нея отговарям частично на този въпрос. Накратко: Не е астрология, когато някой „астролог“ ви каже – „Ще се ожениш на 33, ще имаш 5 деца, ще умреш на 78 с 10 живи внука и един умрял“. Подобни виждания действат там, където няма свободна воля. Това не означава, че целия предиктивен дял на астрологията е безполезен, просто казвам, че ако отидете на астролог и си поискате подобен хороскоп, най-доброто, което той може да направи за вас, е да ви маркира тенденциите и да ви каже: „Обърни по-голямо внимание на физическото си тяло в периода между месец май и септември“ вместо „Ще се разболееш от много гадна болест, от която ще боледуваш между май и септември“. Не сме дошли на тази планета, за да страдаме, а за да се учим и ако по някаква причина можем да научим урока преди последствията от грешното му приложение да са се стоварили с пълна сила върху нас, ние сме напълно свободни да се възползваме от нея. Астрологията не е и една купчина математически сметки – макар да има математика и терминология в нея, тя е хуманистично познание и няма как да не прилагаш интуиция при работата си с нея.

Какъв е твоят съвет към тези, които тепърва започват да се занимават с астрология? От къде да започнат?

Не е възможно да се започне от друг дял, освен от наталната астрология. Традиционно се започва с изучаването на собствената натална карта и тези на близките ни хора. Така се учим да казваме на астрологичен език факти, които вече сме видели и почувствали как действат и да ги разпознаваме и в чуждите карти. Важно е човек да не се обезкуражава в началото, информацията е много, фактите изглеждат взаимоизключващи се до момента, в който не се схване основният алгоритъм – кое на кое се подчинява. Това води начинаещия до неочаквано голяма крачка напред на фона на минималните, които е правил преди това.

Има ли книги за астрология, които би препоръчала? А кои е по-добре да бъдат избягвани и защо?

Всяка книга е перспектива и възможност човек да види определена теза и в последствие да я приеме или да я отхвърли като валидна или невалидна за него. В този ред на мисли, едва ли бих могла да назова заглавие, което да не препоръчам, защото дори и слабите книги, които съм прочела, са ми помогнали като са ми дали възможност да погледна критично към тях и твърденията, които представят. Аз съм най-вече последовател на психологическата астрология и като такъв, не мога да не препоръчам Лиз Грийн, Хауърд Саспортас, Стивън Аройо като автори. Заслужена реклама към книгите на ИК „Лира Принт“ от поредицата „Астрология/Себепознание“, които са първо, доста добре подбрани заглавия, второ – превода е качествен, особено на фона на някои преводи на окултна литература, които съм чела на български.

Рядко се питаме за съвети към напредналите и това е доста нечестно. Според теб какво е добре да знаят или да не забравят тези, които вече са придобили опит в астрологията?

Това, което виждам като негативна тенденция при тези, които считат, че са напреднали, е че си мислят, че са някакъв род богоподобни същества с пророчески способности, които няма как да са в грешка. Добре е подобно отношение да бъде смекчено. Също намирам като абсолютно ненужно надменното отношение спрямо не толкова напредналите, които се опитват да мислят самостоятелно и да откриват индивидуалната си истина чрез астрологията. Добре е също така да не губят връзка с реалността и практичността и да не потъват толкова много в различни теоретични конструкции.

Освен с астрология ти се занимаваш активно и с таро. Имаш ли предпочитана таро подредба?

Най-често използвам просто три карти като иносказание, без конкретни позиции. Харесвам и подредбата „подкова“, мисля, че дава достатъчно информация по конкретен въпрос.

Ти си създател и администратор на фейсбук групата „Разговори с Вселената – Астрология и езотерика“. Какво те провокира да я създадеш?

Бях се отчаяла от горчивата реалност на българските астрологични форуми и макар да имах нужда от широк кръг от хора, с които да общувам по темата, така и не го намирах. Подтикната от моят познат чрез Фейсбук (тогава само там), и настоящ съ-администратор, Георги Хаджийски, направих групата. Той ми върна вярата, че в България може да се намерят интересуващи се от темата хора, макар да не са били активни по форумите и наистина така и се оказа - групата още не е навършила и първата си година, а вече сме над 3 100 души, с доста стабилно активно множество потребители, както от начинаещи, така и от напреднали, и много дискусии.  

Преди време се проведе и първата среща на групата. Според теб има ли потенциал общуването „на живо“ в езотеричните среди в България?

През август се проведе първата среща на групата ни. Тя надмина очакванията ми по много параграфи, да не кажа по всички. Първо, доста повече хора изявиха желание да присъстват от това, което очаквах. Събирането беше планирано за няколко дни, с нощувки и пътни разходи за мнозинството от нас и поради това че „бърка в джоба“ на човека, си дадох сметка, че тези хора НАИСТИНА искат да присъстват и искат да се опознаем, възлагат някакви надежди на групата в намирането на съмишленици, не само виртуално, а и реално. Второ, по-голямата част от нас за първи път се виждаха с другите, но много бързо свикнахме едни с други и се отворихме, макар голяма част от нас (включително и аз) да се кълняха, че ПО ПРИНЦИП са мълчаливи. На втория ден бяхме организирали семинари, с които станаха огромни организационни обърквания, но благодарение на разбирането на всички и на действията на някои, ги организирахме даже по-добре, отколкото беше първоначалната идея. Там дойдоха още повече хора. Това чувство за сплотеност и възможност да бъдеш автентичното себе си без да очакваш упреци или учудени погледи беше духа на събирането ни през цялото време. Разделихме се накрая с чувство за тъга, идеята за втора среща ни преследва откакто приключихме с първата и единствената причина, поради която все още не съм подела инициативата за нея е поради други ангажименти, които имам. Но и това ще стане скоро и определено считам, че ще е продължителна традиция с тенденция към разрастване и привличане на нови хора за участие и в срещите на живо.

Смяташ ли, че нещо в отношението на българина към астрологията трябва да се промени?

Главно две неща, свързани с очакванията му. Първото е възмущението му, че качествените астрологични услуги струват пари. Астрологията е трудоемка, изисква широка обща култура и посветеност на консултанта (който пък не храни себе си и семейството си от Слънцето). Другият вариант е сам човек да си състави наталната карта, да си я сложи (в група във Фейсбук, в някой форум) и да чака някой на добра воля да му напише 5-6 реда, които за да разбере, трябва да е прочел поне 1-2 статии в Интернет, за да не се задават глупави въпроси тип „какво означава 12 дом“, защото за такива неща може да се намери информация във всеки втори сайт. Трети вариант не съществува и с наглост няма да се стигне до прогрес, особено там, където модерирам аз. Второто, което трябва да се промени е желанието му да получи готови отговори - заповеди какво трябва да направи, вместо насоки - това е и причината, поради която шарлатанството в астрологичните среди е толкова разпространено и достатъчно доходоносно, за да продължи да се упражнява. Препоръката ми към всеки, който се е замислял да инвестира някаква сума в изготвянето на хороскоп, е добре да разучи репутацията на няколко астролога, да види нещо написано от тях, за да се запознае с основните схващания и концепции на тези, които са му направили добро впечатление преди да вземе решение към кого да се обърне. Астрологията, подобно на Таро, е много универсален език и лесно се съчетава в системата на различни вярвания. Определено по-лесно и полезно, ако астрологът и клиентът са изградили на една и съща основа житейската си философия.

Ако интервюто ви е харесало, то не пропускайте да разгледата блога на Тъндър - "Thunder: астрология и езотерика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.