понеделник, 2 май 2011 г.

Как да започнем с Таро? 1 част

Всеки човек, решил да започне да използва картите Таро, го прави поради една причина – вярването, че Таро дава отговор на вечния въпрос за това какво ще ни се случи в бъдеще. В интерес на истината Таро не отговаря конкретно на този въпрос, по-скоро картите само хвърлят слаба светлина върху това, което е възможно да ни се случи. Те не ни казват „ще стане така”, а ни информират „вероятно е да стане така, ако постъпиш по еди-кой-си начин”. Те ни помагат да вникнем в собствения си вътрешен свят, да поставим точните въпроси пред другите и ни подсказват какво е било в миналото и какво би могло да бъде в бъдещето. Ако смятате, че ще хванете картите, ще ги наредите в Келтски кръст и веднага ще ви се разкрият всички тайни на вселената, то много сте сбъркали. Работата с Таро изисква време, усилия и най-вече желание за познание.

С времето вашите предсказания ще стават по-точни, картите ще ви „казват” повече неща; с влагането на усилия ще се научите на дисциплина и ще разберете колко е важно винаги да търсите познание, а това няма да се случи без да имате желание за това.

Таро може да бъде както просто начин да се забавлявате с приятели и да им давате лични съвети, така и силен метод за гадание, особено важен при откриване на магии и други външни вмешателства. Но преди да постигнете всичко това, ще ви трябва да предприемете няколко основни стъпки. В тази тема, ще се запознаем постепенно с тях.

Първа стъпка: Избиране на колода

Колода се наричат различните разновидности на тестето карти Таро, т.е. това са различните видове карти Таро, според вида на изображенията върху тях. Колодата съдържа най-често 78 карти – 22 основни, наречени Големи Аркани и 56, които носят наименованието Малки Аркани. Съществуват неописуемо огромно количество различни колоди, които се предлагат на пазара. Освен това има колоди от Таро, които са лично и индивидуално творение на този, който ги използва.

Колодите, които са най-широко разпространени и използвани в България са:

Колодата на А.Е.Уейт – най-популярната колода в световен мащаб от началото на миналия век до сега. Повечето ръководства и сайтове за Таро се отнасят именно към тази колода, а преобладаващата част от другите колоди са базирани на нея, ето защо според мен, а и не само според мен, е изключително подходяща за начинаещи – разбираеми изображения, ясна символика.

А.Е.Уейт издава и книжка към тази колода – „Картинен ключ към Таро” – има я на българския пазар.

Цена:
Карти – 15,00 лв. (размер - 9.5х5.5 см)
Книжка – 7,00 лв.

Ритуално таро на Златната зора – Поради засиления интерес в България към херметичните ордени и висшата магия, тази колода също е много популярна и подходяща за хора, които са насочили интереса си в тази област на окултното. Базирана е главно върху символиката и ритуалите на Ордена на Златната зора.

Има книжка, която се продава на българския пазар и носи същото име – „Ритуално таро на Златната зора”.

Цена:
Карти – 18,00 лв. (размер – 12х8 см)
Книжка – 7,20 лв.

Таро Друиди и Уика – Както можем да се досетим от самото наименование, тази колода е ориентирана към последователите на уика и към тези заинтригувани от друидите. Картите са много красиви, с ярки, живи изображения, които успяват да съчетаят в себе си езическата символика и тази на Златната зора – също както уика. Наистина много подходящи за последователите на уика.

Книжката е „Таро Друиди и Уика” с автори Филип и Стефани Кар-Гом.

Цена:
Карти – 20,00 лв. (размер – 11х7)
Книжка – 10,00 лв.

Артурово таро – Съвсем логично това е колода, която е базирана на легендите за Крал Артур. Повечето хора свикват лесно с тази колода, защото чрез познанието за самата легенда лесно се запаметяват и значенията на картите.

Книжката е „Артурово таро” на Анна-Мари Фъргюсън.

Цена:
Карти – 20,00 лв. (размер – 12.5х7.5 см)
Книжка – 7,20 лв.

Таро на търсещия – Тарото на търсещия е модерна вариация на таро в 3D вариант, която е предназначена най-вече, за да помогне на „търсещия” да навлезе по-дълбоко в духовното си развитие. За улеснение, всяка карта е свързана с определена ключова дума, число, както и със значения от други гадателски системи. Интересен поглед върху таро.

Също има книжка, достъпна на българския пазар – „Таро на търсещия” с автор Джоузеф Ърнст Мартин.

Цена:
Карти – 20,00 лв. (размер – 12х7 см)
Книжка – 12,00 лв.

Това са основните колоди, които се използват в България, тъй като имат и книжки с обяснения към тях и се намират лесно дори в книжарниците. Разбира се има и още доста популярни колоди, но всеки който е заинтересуван може сам да ги проучи и да намери най-подходящата за себе си.

Всяка една от изброените по-горе колоди е подходяща за начинаещи. Моят личен съвет е да започнете с тарото на Уейт, за да придобиете първоначална, основна представа за картите. В последствие можете да смените колодата, с която работите, а дори да направите своя собствена, но преди това да стане, трябва да сте наясно с картите. Не мислете, че веднъж закупена колодата остава „до гроб”, абсолютно нормално е да притежавате повече от една колода.

Това е за първата стъпка към света на Таро. Успех!

Забележка: Цените са взети от предпочитаната от мен книжарница „Хеликон”, което съвсем не означава, че са най-добрите – потърсете и можете да намерите и по-изгодни предложения!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.